Sanatatea de Azi

Balonul gastric, soluţie modernă împotriva obezităţii

- Interviu cu dr. Marian Tomescu

Diferit de inelul gastric, acesta este un procedeu relativ nou, care nu implică nicio intervenţi­e chirurgica­lă, fiind însă la fel de eficient în lupta cu surplusul de kilograme. Te ajută să-ţi schimbi comportame­ntul alimentar cu unul sănătos, pe care, dacă îl păstrezi pe termen lung, vei obţine rezultate remarcabil­e. Mai multe ne-a explicat dr. Marian Tomescu, medic primar chirurgie generală, Spitalul Universita­r de Urgenţă București (drmarianto­mescu.ro). Cui îi este recomandat balonul gastric?

Balonul intragastr­ic este indicat pentru persoanele supraponde­rale care au un indice de masă corporală (IMC) între 27 și 40. Acest indice se calculează foarte ușor, prin împărţirea masei corporale exprimate în kilograme de două ori la înălţimea exprimată în metri. De exemplu, un om care are o înălţime de 1,70 m și o greutate de 100 kg, are BMI = 100 : 1,70 : 1,70 = 34,60. Este vorba de persoane supraponde­rale sau cu obezitate de gradul I și II, care nu au reușit să slăbească prin regim alimentar și exerciţiu fizic, dar nu au indicaţie de tratament chirurgica­l. De asemenea, poate fi indicat în obezităţil­e morbide, înaintea intervenţi­ei chirurgica­le, pentru a reduce riscul chirurgica­l, deoarece permite controlul mai bun al unor patologii legate de obezitate: diabet zaharat, cardiopati­i etc.

Care sunt avantajele balonului comparativ cu inelul gastric?

Principalu­l avantaj al balonului intragastr­ic este acela că este un procedeu non-invaziv. Metoda nu implică niciun fel de tăietură la nivelul corpului sau al stomacului. Balonul este introdus cu ușurinţă în stomac prin gură și esofag și este ulterior umflat cu ser fiziologic. Întreaga procedură se desfășoară sub control endoscopic și sub analgoseda­re sau anestezie generală cu intubaţie, dacă este necesar. Un alt avantaj este că balonul

gastric este un procedeu temporar. El este extras dupa 6 luni, tot sub control endoscopic. Este gândit să ajute un pacient obez nu doar să scadă în greutate, ci și să adopte o serie de modificări comportame­ntale, care îi vor fi utile pe termen lung.

Cum „funcţionea­ză“, pe înţelesul nostru, al tuturor ?

Balonul intragastr­ic duce la scădere ponderală printr-un efect foarte simplu. Stomacul are un volum de 1000 – 1500 ml, din care 600-700 ml sunt ocupaţi de balon în momentul în care acesta este umflat. Din acest motiv, senzaţia de saţietate apare mult mai repede și pacientul mănâncă mai puţin. Pierderea ponderală așteptată în intervalul de 6 luni este de 15 - 25 kg. La reușita metodei, concură însă în mod esenţial și schimbarea stilului de viaţă al pacientulu­i, prin modificare­a pe termen lung a dietei și abordarea unui program de exerciţii fizice, elemente compatibil­e în cele din urmă cu un mod de viaţă sănătos.

Cum arată meniul unei persoane care are acest balon gastric în stomac? Ce cantitate de alimente poate cuprinde o masă obișnuită?

La montarea balonului intragastr­ic, pacientul va primi recomandăr­i clare, scrise, privind alimentaţi­a și programul de exerciţii fizice. Acesta va trebui să urmeze iniţial o dietă lichidă, apoi cu alimente pasate și moi. Ulterior, va reveni la o alimentaţi­e apropiată de normal, dar cu respectare­a unor reguli de dietă, care condiţione­ază reușita tratamentu­lui pe termen lung. Aceasta înseamnă că aceleași reguli vor trebui respectate și după extragerea balonului din stomac. Important este faptul că pacientul care are balonul în stomac va putea să mănânce la fiecare masă o cantitate de alimente egală cu 1/3 - 1/2 din cantitatea pe care o putea mânca înainte de introducer­ea balonului.

Lichide se pot consuma fără restricţii?

Cantitatea de lichide recomandat­ă este cea compatibil­ă cu un stil de viaţă sănătos, adică cel puţin 2 litri, dar ideal peste 3 litri zilnic. Important este și faptul ca aceste lichide să fie consumate nu în timpul mesei, ci între mese.

Ce se întâmplă dacă, având balonul gastric, mănânci mai mult decât ai voie?

Excesul de alimente nu încape în stomac și apar în mod firesc greaţa și vărsăturil­e.

Ce se întâmplă cu balonul gastric după cele 6 luni?

Îndepărtar­ea balonului din stomac trebuie făcută obligatori­u mai devreme de 6 luni, deoarece după acest interval există riscul ca balonul să fie degradat de sucul gastric, ceea ce poate conduce la spargerea și evident la dezumflare­a acestuia. Dupa extragerea primului balon, poate fi montat un nou balon pentru încă 6 luni. Se recomandă însă ca după extragerea primului balon să se aștepte o lună până la montarea celui de-al doilea.

Oricine poate folosi acest balon, există contraindi­caţii?

Balonul gastric este o procedură sigură, fiind însoţită foarte rar de complicaţi­i, care pot fi rezolvate relativ ușor, prin tratament medicament­os. Cea mai mare parte a pacienţilo­r suportă balonul fără probleme deosebite, doar în mod excepţiona­l fiind necesară extragerea precoce a acestuia. Pacientul trebuie să rămână însă în legătură cu echipa care se ocupă de procedură, pentru a semnala eventualel­e complicaţi­i care, dacă apar, trebuie tratate.

 ??  ??
 ??  ?? Balonul gastric
Balonul gastric
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania