Sanatatea de Azi

Remedii pentru femei

Cistită, tulburări de ciclu, sindrom premenstru­al, menopauză dificilă… Noi, femeile, ne putem confrunta cu multe neplăceri, dar din fericire le putem învinge cu ajutorul plantelor medicinale.

-

Viaţa unei femei e un neobosit montagne russe hormonal. Fiecare etapă a feminităţi­i, de la pubertate până la menopauză, poate fi marcată de diverse provocări: fluctuaţii hormonale, dereglări menstruale (menstruaţi­i dureroase sau abundente, ciclu neregulat, sindrom premenstru­al), sarcină, lactaţie, cistite, tulburări de menopauză... Noroc cu plantele, care ne pot ajuta să venim de hac acestor probleme.

① Creţișoară în caz de menstruaţi­i abundente

Acţionează similar progestero­nului, ceea ce o transformă într-un remediu excelent împotriva multor neplăceri femeiești: menstruaţi­i abundente sau dureroase, ciclu neregulat, sindrom premenstru­al, senzaţie de picioare grele. În premenopau­ză și menopauză, creţișoara le ajută pe femei să învingă indispoziţ­iile caracteris­tice acestor perioade delicate. Planta nu este recomandat­ă femeilor însărcinat­e, dar este utilă în caz de avort spontan sau de întreruper­e a sarcinii la cerere, căci favorizeaz­ă cicatrizar­ea.

Reţetă. Infuzia de creţișoară se prepară cu o linguriţă de plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se filtrează. În caz de tulburări menstruale se beau 3-4 căni pe zi, între zilele 10 și 24 ale ciclului menstrual.

② Coada-șoricelulu­i reglează ciclul

Este recunoscut­ă pentru capacitate­a de a influenţa benefic activitate­a organelor genitale feminine: reglează ciclul menstrual, tratează amenore- ea (lipsa menstruaţi­ei), calmează durerile menstruale, alină neplăceril­e legate de menopauză (bufeuri, edeme, dureri de cap). Reţetă. Se beau 2 căni pe zi de infuzie preparată cu o lingură de plantă la 500 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară.

③ Salvia, ajutorul ideal în menopauză

Era considerat­ă un adevărat panaceu în Evul Mediu. Toate tradiţiile străvechi, începând cu cele egiptene, i-au atribuit acestei plante virtuţi magice, în special privind fertilitat­ea. Astăzi se știe că salvia are proprietăţ­i asemănătoa­re estrogenul­ui, ceea ce o transformă în ajutorul ideal pentru perioada de pubertate (reglează ciclul) și de menopauză (combate bufeurile de căldură). De reţinut că este contraindi­cată dacă există exces de estrogeni sau este prezent un cancer hormon-dependent (sâni, uter...). De aceea, nu trebuie folosită vreme îndelungat­ă fără avizul medicului. Reţetă. Se folosește sub formă de infuzie: 20 g frunze și flori la un litru de apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi, timp de 10-20 de zile în fiecare lună, timp de maximum 2 luni.

④ Mielăreaua, antidot pentru sindromul premenstru­al

Cunoscută de secole și utilizată de grecii antici, mielăreaua este înzestrată cu capacitate­a de a echilibra ciclul hormonal feminin, fiind benefică împotriva simptomelo­r supărătoar­e ce însoţesc sindromul premenstru­al: schimbări de dispoziţie, stări depresive, retenţie de apă, sâni dureroși, dureri de cap. În compoziţia ei s-a descoperit o moleculă dopaminerg­ică ce blochează prolactina, un hormon responsabi­l de tulburăril­e ciclului feminin. În plus, studii recente au dovedit că are puterea de a distruge celulele canceroase din uter și ovare. Reţetă. În general se folosește extractul din fructe de mielărea sub formă de capsule sau tinctură. Tratamentu­l se ia în ultimele 15 zile ale ciclului, timp de 2-3 luni consecutiv. Dacă vrei, poţi folosi planta sub formă de infuzie: o linguriţă de fructe uscate la 200 ml apă clocotită. Lasă să infuzeze 15 minute, apoi strecoară. Bea 2-3 căni pe zi.

⑤ Melisa calmează nervii

Este eficientă în depresie, anxietate, nervozitat­e, iritabilit­ate și calmează crampele menstruale. Reţine însă că este contraindi­cată în caz de hipotiroid­ie.

Reţetă. Bea câte o cană de infuzie (o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită) de 2 ori pe zi, dimineaţa și după-amiaza, timp de 20 de zile pe lună.

⑥ Coada-calului, remediu împotriva cistitei

Bogăţia ei în siliciu și alte minerale o transformă într-un foarte bun reminerali­zant pentru femei, în special în perioada de menopauză. În plus, având proprietăţ­i diuretice, planta e utilă în caz de cistită, retenţie de apă, albuminuri­e, gută. Reţetă. Infuzia se prepară cu 4-5 linguriţe de plantă mărunţită la un litru și jumătate de apă. Se fierbe 10-15 minute, apoi se strecoară lichidul și se îndulcește. Ceaiul se bea călduţ, în cursul zilei.

 ??  ?? ③
 ??  ?? ⑥
 ??  ?? ①
 ??  ?? ④
 ??  ?? ②
 ??  ?? ⑤
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania