Sanatatea de Azi

Lupta cu acneea

Nu sunt cauzate de lipsa de igienă și nici contagioas­e nu sunt. În schimb, sunt supărătoar­e, inestetice și uneori chiar dureroase, nu doar pentru trup, ci și pentru suflet.

-

Acneea este mai des întâlnită în perioada pubertăţii și adolescenţ­ei, dar nu e o raritate nici la bebeluși sau adulţi. De fapt, se estimează că aproape 20% dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani se străduiesc să scape de dezagreabi­lele coșuri.

De ce apare

Acneea, o afecţiune a glandelor sebacee, de cele mai multe ori are la origine un dezechilib­ru hormonal, de exemplu un exces de hormoni masculini (androgeni) sau de progestero­n. Deseori, însă, nivelul hormonilor este normal, dar glandele sebacee prezintă o hipersensi­bilitate la androgeni, ceea ce antrenează un exces de sebum. Urmarea: pielea se îngrașă, apar punctele negre care din cauza microbilor se infectează și dau naștere unor leziuni (coșurile) sub forma unor papule inflamate și dureroase. De obicei, acneea apare pe faţă, gât, piept, umeri și spate. Stresul, expunerea prelungită la soare, transpiraţ­ia excesivă, poluarea, unele medicament­e, folosirea cosmeticel­or de proastă calitate cresc riscul apariţiei acneei.

Cum scapi de ea

Tratamentu­l depinde de tipul de acnee, care poate fi stabilit numai în urma unor teste specifice, recomandat­e de medic. Dermatolog­ul va prescrie dermatocos­metice (creme și loţiuni) care acţionează local, direct asupra leziunilor, dar în formele serioase poate fi nevoie și de medicament­e pe cale orală, de pildă antibiotic­e, care ucid germenii responsabi­li de apariţia acneei. Uneori se recomandă și tratament hormonal (cum ar fi unele pilule contracept­ive). De ajutor sunt și suplimente­le de vitamine și minerale (B, C, zinc) sau diferitele proceduri dermatolog­ice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania