Sanatatea de Azi

Este sarea periculoas­ă?

-

în procesele metabolice a grăsimilor și eliminarea toxinelor, apa mai are și darul de a inhiba pofta de mâncare, mai ales dacă bei câte un pahar cu o jumătate de oră înainte de masă.

Cafeaua ajută

Cofeina din cafea accelereaz­ă cu 10-15% metabolism­ul, contribuin­d la eliminarea acizilor grași acumulaţi. O ceașcă de cafea, băută dimineaţa, crește pentru câteva ore rezistenţa fizică și saturarea sângelui cu oxigen, cofeina accelerând bătăile inimii, grăbind, în același timp, și arderea caloriilor. Același efect are și ceaiul verde, frunzele acestuia conţinând și ele cofeină.

Mănâncă pește!

Acizii grași omega 3 din unele sortimente de pește – precum somonul, macroul, sardinele, păstrăvul – reglează nivelul de leptină, inamicul numărul unu al kilogramel­or de prisos, din organism. Leptina este un hormon produs în ţesutul adipos, scăderea nivelului acesteia, în urma stresului, lipsei de mișcare, sedentaris­mului, conducând la creșterea greutăţii, întrucât, altfel, ea este cea care dă comanda de saţietate: „Ești sătul, oprește-te!“.

Mai multe mere

Se consideră că un măr pe zi poate ţine greutatea sub control. Asta întrucât merele conţin pectine, o substanţă care limitează cantitatea de grăsimi pe care o asimilează organismul, motiv pentru care sunt incluse în dieta obezilor. Ai putea opta pentru „zile de mere“, în care să consumi câte un kilogram de fructe. Consumă-le cu tot cu coajă, în felul acesta sunt ușor laxative și absorbante ale toxinelor și microorgan­ismelor de la nivelul intestinul­ui. Apoi, marele avantaj al merelor este că mâncând câteva te simţi sătul ore bune.

Lămâi, portocale, grepfrut

Nu ezita să te răsfeţi cu citrice, contribuie la arderea grăsimilor (mai ales grepfrutul, dar el trebuie evitat dacă urmezi vreun tratament). Vitamina C, în care sunt bogate, pe lângă alte efecte binefăcăto­are asupra organismul­ui, este și un veritabil aliat al metabolism­ului. Așa se explică recomandar­ea apei plate cu lămâie în timpul curelor de slăbire.

EVITĂ ALIMENTELE RAFINATE

„Fugi de alb!“, de făina albă, de zahărul alb, de orezul alb, de toate alimentele rafinate, cu o considerab­ilă valoare calorică. Acestea nu fac decât să pună metabolism­ului bețe în roate.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania