Sanatatea de Azi

Dieta care previne inflamaţia

Alimentele pe care alegem să le mâncăm zilnic ne pot ajuta sau, dimpotrivă, pot provoca inflamaţii, neplăceri și complicaţi­i. În continuare demascăm vinovaţii și învăţăm cum să ne protejăm!

-

Inflamaţia este o reacţie perfect normală a corpului în urma contactulu­i cu un factor perceput drept agresiv. Uneori, este utilă. De exemplu, în cazul în care ne înţeapă o insectă, roșeaţa și umflătura locală sunt modul organismul­ui de a se apăra. Problemele apar în cazul inflamaţie­i cronice, care persistă timp îndelungat. Nu e vorba numai de inflamaţii­le vizibile, de scurtă durată, precum vânătăile pielii în caz de lovituri, febra în caz de răceli sau crampele și balonarea în caz de intoleranţ­e digestive, ci de un răspuns continuu, complex al organismul­ui, de care nu suntem conștienţi și care constă într-o stare de permanentă inflamare a celulelor. După cum este de așteptat, nu e deloc benefică, dimpotrivă, are tot felul de efecte nefaste: crește colesterol­ul, glicemia, deci riscul de diabet, atac de cord sau accident vascular, chiar cancer. Și are legătură, în mare parte, cu ceea ce mâncăm. În vreme ce unele alimente favorizeaz­ă inflamaţia din organism, altele o ţin sub control.

Meniul tău antiinflam­ator

Dacă mănânci zilnic aceste alimente, nu doar că îţi vei reduce simţitor riscul de boli, ci vei arăta mai bine și te vei simţi în formă, plin de energie.

Fructe, legume, cereale - legumele cu frunze verzi (varza, broccoli, spanacul) sunt printre alimentele cu puternice efecte antiinflam­atoare, dar nu numai ele, ci toate fructele și legumele, din care e bine să mănânci măcar 500 g zilnic. Fibrele pe care le conţin ajută sistemul imunitar să ţină inflamaţia sub control. Foarte benefice sunt și cerealele integrale, cu condiţia să nu fii intolerant la gluten.

Omega-3 – somonul, tonul, uleiul de măsline conţin omega-3, un excelent antiinflam­ator.

Tot ce conţine vitamina C – un nivel scăzut de vitamina C afectează imunitatea și crește riscul inflamaţie­i.

Ceai verde – printre multele beneficii pe care ni le oferă ceaiul verde se numără și conţinutul crescut de antioxidan­ţi cu efect antiinflam­ator.

Condimente – în special turmericul, scorţișoar­a, usturoiul și ghimbirul au rol protector pentru celule. Folosește-le cât mai des la gătit!

Capul răutăţilor

Foarte gustoase și, prin urmare, tentante, dar periculoas­e, mai ales consumate zilnic și în cantităţi mari,

toate categoriil­e de alimente de mai jos pot declanșa sau întreţine inflamaţia în organism.

→ ZAHĂRUL

Este, cu siguranţă, cel dintâi din banca acuzaţilor când vine vorba de inflamaţie. Se pare că determină în organism reacţii nedorite.

→ CARBOHIDRA­ŢII RAFINAŢI

Sunt, se spune, chiar mai periculoși decât grăsimile când vine vorba de colesterol­ul mărit și de glicemia dată peste cap.

→ GRĂSIMILE TRANS

Carnea roșie, mezelurile și toate produsele care conţin grăsimi hidrogenta­te au efect inflamator asupra ţesuturilo­r.

→ ALCOOLUL

Multe dintre efectele nefaste ale alcoolului sunt direct legate de inflamaţia pe care o produce asupra celulelor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania