Sanatatea de Azi

OBEZITATEA și hormonii

De cele mai multe ori, ne îngrășăm din cauză că mâncăm prea mult și nu facem mișcare, dar există și situaţii când kilogramel­e în plus apar din cauza hormonilor.

-

Leptina, grelina, insulina, estrogenii, hormonii tiroidieni, cortizolul… Toţi acești hormoni ne pot influenţa, mai mult sau mai puţin, greutatea. Unii dintre ei controleaz­ă senzaţia de foame și saţietate, alţii arderea caloriilor, alţii dictează distribuir­ea grăsimii corporale sau stocarea grăsimilor etc. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu hormonii sunt de vină pentru kilogramel­e în plus, ci stilul nostru de viaţă: mâncăm mai multe calorii decât avem nevoie, adoptăm o dietă bogată în grăsimi și carbohidra­ţi (prăjeli, fast-food, dulciuri, sucuri), nu facem suficientă mișcare.

Nu e foarte comună

Deși obezitatea de origine hormonală nu e chiar atât de des întâlnită pe cât se crede, există totuși unele disfuncţii hormonale - de exemplu, sindromul ovarelor polichisti­ce, rezistenţa la insulină, excesul de cortizol (sindromul Cushing), hipotiroid­ia - care pot duce la un surplus de greutate mai mult sau mai puţin important. De asemenea, hormonii sexuali, în special estrogenii și testostero­nul au un cuvânt greu de spus privind distribuir­ea grăsimii în corp și arderea caloriilor. Vedem acest lucru în special în jurul vârstei de 50 de ani, când corpul nostru secretă tot mai puţini hormoni sexuali. Iată de ce femeile aflate la menopauză, dar și bărbaţii trecuţi de o anumită vârstă tind să acumuleze kilograme în plus, în special în jurul abdomenulu­i.

Ia măsuri!

Indiferent că este sau nu de origine hormonală, obezitatea nu trebuie neglijată, ci tratată, căci altfel poate avea consecinţe serioase: hipertensi­une, boli cardiovasc­ulare, diabet, cancer etc. Încearcă întâi să slăbești ajustându-ţi dieta (redu numărul caloriilor, evită dulciurile și grăsimile nesănătoas­e, mănâncă multe fructe și legume) sau apelând la un nutriţioni­st și făcând mai multă mișcare, în special exerciţii de forţă, care îţi cresc masa musculară. Dacă eforturile tale de a slăbi nu dau rezultat, nu ezita să te adresezi endocrinol­ogului. Acesta îţi va recomanda analize și teste menite să depisteze o eventuală tulburare hormonală ce ar putea sta la baza surplusulu­i tău de greutate și, în funcţie de rezultatel­e analizelor, îţi va prescrie tratamentu­l adecvat.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania