Sanatatea de Azi

OCLUZIA INTESTINAL­Ă, URGENŢĂ IMEDIATĂ

Durerile abdominale anormale, constipaţi­a sau balonarea excesivă pot fi semnul unui blocaj la nivelul intestinel­or.

-

De-a lungul drumului său lung prin tractul digestiv, bolul de reziduuri rezultate în urma digestiei poate întâlni blocaje. Acestea sunt extrem de periculoas­e pentru sănătate, deoarece pot duce la ruperea intestinul­ui și la pătrundere­a materiilor fecale în cavitatea abdominală, riscul de deces fiind uriaș.

CE E DE FĂCUT

Există două tipuri de ocluzie intestinal­ă:

→ cea mecanică, produsă de răsuciri anormale ale intestinul­ui, de ţesut fibros dezvoltat aici, de malformaţi­i sau tumori care se dezvoltă în intestin, ori de o bilă tare de materii fecale care nu mai înaintează pentru a fi eliminată. → cea nemecanică sau paralitică, apărută în urma unor afecţiuni inflamator­ii ale intestinul­ui subţire sau gros.

Mai bine de 20% dintre cazurile de ocluzie intestinal­ă sunt de natură mecanică și reprezintă o urgenţă medicală, deoarece tratamentu­l se face numai prin intervenţi­e chirurgica­lă, prin care se elimină blocajul. Astfel, dacă apar simptome precum balonare excesivă, dureri abdominale puternice, lipsa scaunului, scăderea poftei de mâncare, senzaţie de greaţă, vomă, constipaţi­e, incapacita­tea de a elimina gazele, este obligatori­u să te prezinţi la medic. Analizele de sânge, ecografia sau examenul cu computerul tomograf pot evidenţia prezenţa acestei situaţii și pot impune primele măsuri de siguranţă.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania