Sanatatea de Azi

Cele mai bune măști antirid le prepari chiar tu

Produsele antirid sunt deseori prea scumpe și pot conţine substanţe iritante sau alergene. O soluţie simplă și practică este să-ţi încropești propriile măști, folosind ingredient­e naturale.

-

Vei observa că multe dintre alternativ­ele din comerţ au la bază ingredient­e pe care le poţi găsi ușor: avocado, ulei de argan, miere... Nu ai nevoie de cine știe ce îndemânare, ci doar de puţin timp pe care să fii dispusă a-l consuma amestecând cele 2-3 componente ale măștii. Iată câteva reţete ușor de preparat, care te vor ajuta să întârzii apariţia ridurilor, dar și să le atenuezi pe cele deja formate.

AVOCADO ȘI ULEI DE MĂSLINE

Avocado conţine acizi grași esenţiali și vitaminele A, B6, C, E, fiind ideal pentru combaterea ridurilor și tratarea pielii uscate. Cu o furculiţă zdrobește într-un bol o jumătate de avocado bine copt, curăţat de coajă. Adaugă o lingură de ulei de măsline și amestecă până obţii o pastă omogenă, fără cocoloașe. Întinde masca pe faţă și pe gât, preferabil sea-

ra, masând cu vârful degetelor, pentru ca pielea s-o absoarbă treptat. Lasă să acţioneze 20 de minute, apoi clătește-te cu apă rece. Repetă de trei ori pe săptămână și efectele benefice nu vor întârzia să apară.

MORCOVI ȘI LĂMÂIE

Morcovul este un aliat excelent în lupta împotriva ridurilor. Proprietăţ­ile lui cosmetice se datorează cantităţii mari de antioxidan­ţi din compoziţie, în special betacarote­n, indispensa­bil pentru combaterea semnelor de îmbătrânir­e, dar și pentru protejarea pielii de agresiunil­e exterioare, precum razele ultraviole­te. Ai nevoie de un morcov, sucul unei jumătăţi de lămâie și trei linguriţe de iaurt simplu. Spală și curăţă morcovii, taie-i bucăţele, apoi zdrobește-i cu blenderul sau mixerul până obţii o pastă omogenă. Adaugă sucul de lămâie și cele trei linguriţe de iaurt. Masează-ţi tenul cu această mixtură, lasă să acţioneze cel puţin 20 de minute, seara, apoi clăteștete. Aplică masca de 2-3 ori pe săptămână. Pielea ta va fi mai bine hrănită și mai netedă.

ULEI DE ARGAN ȘI IAURT

Unul dintre cele mai bune ingredient­e naturale care te ajută să ai o piele sănătoasă, luminoasă și tânără este, fără îndoială, uleiul de argan. Combate ridurile, petele, imperfecţi­unile tenului și hidratează excelent pielea uscată. Iată o mască simplă, dar foarte eficientă: pune în mixer două linguri de iaurt simplu, o lingură de miere și 12 picături ulei de argan. Amestecă până obţii o pastă omogenă. Curăţă atent zonele unde vrei să aplici masca (faţă, gât, decolteu, mâini...), apoi întinde mixtura și las-o să acţioneze cel puţin 30 de minute. La final îndepărtea­ză masca cu apă călduţă.

SFECLĂ ȘI MIERE

Sfecla este un alt ingredient cu numeroase proprietăţ­i binefăcăto­are. Ne ajută să prevenim ridurile, dar și să le estompăm pe cele deja apărute. Proprietăţ­ile ei nutritive de

excepţie o transformă într-un produs de înfrumuseţ­are foarte eficient, care va da rezultate în scurt timp. Ca să prepari masca, pune în mixer o sfeclă cu coajă cu tot (spălată bine în prealabil cu o periuţă), tăiată bucăţi. Adaugă două linguri de germeni de grâu și o lingură de miere. Amestecă până se omogenizea­ză ingredient­ele. Poţi păstra amestecul într-un recipient închis ermetic, la frigider. Aplică masca în fiecare seară pe orice parte a corpului vrei. Lasă să acţioneze 20 de minute, apoi îndepărtea­z-o cu apă călduţă.

ULEI DIN SÂMBURI DE STRUGURI ȘI ALOE

Foarte folosiţi în cosmetică, sâmburii strugurilo­r abundă în principii antiaging. Iată o reţetă pentru o mască de noapte, cu eficacitat­e dovedită: amestecă o lingură de suc de aloe vera cu patru picături de ulei din sâmburi de struguri, aplică pe ten, masează până intră în piele și culcă-te. Surplusul poate fi păstrat la frigider pentru a doua seară.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania