Sanatatea de Azi

Ghidul pedichiuri­i acasă

Să-ţi faci pedichiura singură nu este așa de greu dacă respecţi câteva reguli simple.

-

Pregătește-ţi o baie pentru a-ţi înmuia pielea și unghiile. Când sunt moi, devin mai maleabile și eviţi rănirea, iar pielea întărită poate fi curăţată mai ușor și mai temeinic. Adaugă în apa băii sare amară, sare de baie sau puţin gel de duș. Orice ai la îndemână prinde bine. Lasă picioarele la înmuiat 10-20 de minute, apoi treci la treabă.

PASUL 1 Curăţă și taie unghiile

Deși există acetone prietenoas­e, cu ingredient­e hidratante, dacă ai pe unghii un lac închis la culoare, folosește o acetonă clasică pentru a îndepărta rapid pigmentul. Cele mai delicate se potrivesc lacurilor în nuanţe deschise, altfel pigmentul va rămâne pe unghii și în timp va duce la decolorare­a lor. Taie unghiile folosind o unghieră curbată, care îţi permine tăierea colţurilor în unghi de 45 de grade și astfel vei preveni unghiile încarnate. Apoi, pilește-le într-un singur sens.

PASUL 2 Scapă de pielea moartă

O exfoliere face minuni. Fie că alegi un exfoliant de corp sau chiar de faţă, fie că folosești mălai, zahăr, sare sau zaţ de cafea (toate acestea amestecate cu o linguriţă de ulei), masează-ţi fiecare picior cu mult simţ de răspundere 2-3 minute, insistând pe tălpi, călcâie, dar și pe fiecare unghie pentru a reduce simţitor aspectul cuticulelo­r. După ce clătești bine, șterge cu un prosop și treci la tăierea pieliţelor, fără să intri prea mult în adâncime. Dacă mai simţi nevoia să netezești tălpile, folosește o pilă cu granulaţie fină.

PASUL 3 Tratament ca la spa

Aplică o cremă hidratantă, maseaz-o până este în totalitate absorbită și apoi înfășoară picioarele într-un prosop încălzit, timp de 10-20 de secunde, în cuptorul cu

microunde. Aplică un lac de unghii incolor, eventual cu tratament și după câteva ore aplică și lacul colorat. În felul acesta unghia va fi protejată și oja se va usca mai repede.

REGULĂ DE BAZĂ

Instrument­ele trebuie sterilizat­e înainte de fiecare utilizare. Se spală cu apă și săpun și se pun în apă clocotită 30 de minute,

după care se scot și se șterg cu un șerveţel igienic. Spirtul nu omoară toţi microbii și, prin urmare, poţi foarte ușor să te infectezi atunci când te tai, chiar dacă e o tăietură minusculă. Nu este recomandat să scoţi colţuri acasă, pentru că poţi să lași înăuntru o porţiune care ulterior să inflameze ţesutul. Orice mică rană se poate transforma în panariţiu, o infecţie care nu este deloc banală.

 ??  ?? Pila folosită regulat în timpul dușului te poate ajuta să ai călcâie fine.
Pila folosită regulat în timpul dușului te poate ajuta să ai călcâie fine.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania