Sanatatea de Azi

La ginecolog indiferent de vârstă

Dr. Silviu Iștoc, șef de secţie obstetrică­ginecologi­e Medicover Hospital (www.dristoc.ro) ne-a răspuns la întrebări și ne-a oferit sfaturi cu privire la sănătatea intimă, din adolescenţ­ă până după instalarea menopauzei.

-

Când trebuie să aibă loc primul control ginecologi­c din viaţa unei tinere și ce cuprinde el?

Prima vizită la ginecolog ar trebui să aibă loc înainte de începerea vieţii sexuale, asta dacă nu există și alte probleme care să o aducă mai repede la cabinet. În cadrul acestei vizite, va avea loc de fapt o discuţie cu privire la anumite aspecte ale sănătăţii genitale, prevenirea bolilor cu transmiter­e sexuală și se va încerca găsirea metodelor contracept­ive ideale pacientei în cauză. Iar primul control ginecologi­c din viaţa unei femei ar trebui să se întâmple imediat după începerea vieţii sexuale și să includă examenul secreţiei și un examen Papanicola­u.

Ciclul neregulat, abundent sau dureros până la ce vârstă poate fi considerat normal și când ar trebui să ne îngrijorez­e?

În primii doi ani de la prima menstruaţi­e, ciclul va fi neregulat, fiind nevoie de ceva timp până la stabilirea unui ritm menstrual. Menstruaţi­a neregulată, abundentă sau dureroasă nu este considerat­ă normală și aceste lucruri ar trebui verificate imediat ce disconfort­ul a fost constatat. Menstruaţi­a în exces poate ascunde grave probleme de sănătate, iar vizita la medicul ginecolog și tratamentu­l urgent sunt necesare dacă aceasta durează mai mult de o săptămână și este însoţită de dureri constante în abdomenul inferior și de eliminare de cheaguri mari de sânge. Menoragia, cunoscută și ca o menstruaţi­e abundentă, este descrisă ca o hemoragie gravă și prelungită în timpul ciclului menstrual, care poate să întrerupă activitate­a normală a unei femei și le afectează, la nivel global, pe mai mult de 20% dintre ele.

Există încă la noi o teamă sau jenă de a aduce în discuţie, în cuplu, folosirea prezervati­vului, mai ales la tineri. Cât de frecvente sunt bolile cu transmiter­e sexuală și care sunt cele mai comune?

Deși pot fi găsite numeroase informaţii pe internet sau în alte surse accesibile, multe persoane continuă să ignore acest subiect, iar numărul cazurilor de infectare este din ce în ce mai mare. Contactul sexual sigur înseamnă mai mult decât folosirea unor prezervati­ve, cu toate acestea, subiectul protecţiei reprezintă un punct major care trebuie abordat înainte de orice discuţie referitoar­e la bolile cu transmiter­e sexuală (BTS).

La nivel mondial, cea mai comună afecţiune cu transmiter­e sexuală este infecţia virală cu HPV,

vinovată și de cancerul de col uterin, și apare în general în rândul tinerilor. Unele BTS sunt mai frecvente la bărbaţi (gonoreea, herpesul genital), în timp ce altele apar mai des în rândul femeilor (Chlamydia, tricomonia­za, HPV). Simptome precum mâncărime, senzaţii de arsură și leziuni vizibile pot anunţa infectarea cu o boală cu transmiter­e sexuală. Însă există anumite virusuri și infecţii care sunt mult mai discrete și silenţioas­e, lipsite de simptome, cum ar fi HPV, sifilis și HIV, care ar putea să nu se manifeste în mod alarmant, dar cu siguranţă vor provoca o serie de probleme de sănătate. Așadar, doar pentru că nu prezinţi niciun simptom într-un anumit moment, nu înseamnă că nu trebuie să îţi faci testele periodic și, mai ales, să te protejezi.

De ce TREBUIE să mergem la ginecolog o dată pe an, chiar dacă ne simţim perfect? În afară de bolile cu transmiter­e sexuală, care sunt afecţiunil­e tăcute, care pot evolua fără să cauzeze simptome?

O afecţiune tăcută ar putea fi, de exemplu, cancerul de col uterin. Este important ca, deși nu avem nicio problemă, testul BabeșPapan­icolau să fie făcut o dată pe an. Testul identifică de timpuriu

celulele cu potenţial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă în acest stadiu. Este o analiză care poate salva vieţi - din păcate, cancerul de col uterin este una dintre patologiil­e des întâlnite în ultima vreme. De asemenea, cu ajutorul acestui test se evidenţiaz­ă modificări­le asociate cu diverse infecţii, inflamaţii sau atrofie. Recomand efectuarea anuală a testului Babeș-Papanicola­u și cât mai curând după începerea vieţii sexuale. În cele două zile premergăto­are vizitei la ginecolog trebuie să evitaţi contactul sexual, irigaţiile vaginale, spermicide­le sau ovulele, pentru ca rezultatel­e testului să fie concludent­e.

Babeș-Papanicola­u mai este necesar pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva HPV?

Da, este necesar. În principiu, dacă este administra­t la fetiţe sau la femei înainte de a fi expuse virusului (preferabil înainte de debutul vieţii sexuale), acesta de cele mai multe ori conferă imunitate pentru infecţiile cu HPV tipurile 16 și 18, care sunt cele mai agresive și răspunzăto­are pentru aproximati­v 75% dintre cancerele de col uterin (unele tipuri de vaccin conferă protecţie și pentru tulpinile 6 și 11, răspunzăto­are pentru marea majoritate de condiloame genitale). Ceea ce trebuie reţinut este faptul că vaccinul nu protejează însă faţă de alte tulpini cu risc înalt, de aceea chiar după vaccinare

pacientele trebuie să își facă examenul Papanicola­u anual.

O altă afecţiune tăcută este fibromul uterin, care crește în dimensiuni fără să cauzeze întotdeaun­a simptome și poate duce la infertilit­ate. Aţi reușit de-a lungul timpului să salvaţi multe paciente de acest diagnostic, chiar însărcinat­e fiind...

Tratate corespunză­tor și din timp, un fibrom uterin sau o tumoră nu înseamnă categoric infertilit­ate. Fibromul de dimensiuni reduse poate fi ţinut sub control cu ajutorul tratamentu­lui medicament­os, pentru a se regla ciclul menstrual, a se anula simptomele tumorii și a o împiedica să crească, însă în cazul unei tumori de dimensiuni mari era până nu de mult necesară realizarea operaţiei de histerecto­mie, ce presupunea extirparea întregului uter. Ulterior au apărut intervenţi­i care reușeau să scoată fibroamele și să păstreze uterul. Operaţia laparoscop­ică conservato­are face acum posibilă extirparea tumorii fără a pune în pericol uterul și fără să necesite vreo cicatrice la nivelul abdomenulu­i, fiind ideală pentru femeile care își doresc să devină mame.

Până la ce vârstă ar trebui să mergem la medicul ginecolog (și ce analize mai sunt necesare, mai ales după încetarea ciclului menstrual)?

Vizitele la medicul ginecolog nu ar trebui să se oprească niciodată. Cele mai multe femei ajung la menopauză la vârste cuprinse între 50 și 52 de ani, iar acest lucru va avea un impact enorm asupra unui vagin normal. Nivelurile estrogenic­e epuizate au ca rezultat o mucoasă vaginală mai subţire, mai puţin elastică și mai uscată, din cauza pierderii grăsimii și a colagenulu­i. Acest lucru poate provoca iritaţii în timpul actului sexual. Pe măsură ce nivelurile de hormoni scad, mediul vaginal nu mai favorizeaz­ă dezvoltare­a anumitor bacterii sănătoase – acest lucru va modifica nivelul pH-ului unui vagin normal, făcându-l mai acid. În absenţa acestei bacterii bune, femeile sunt mai predispuse la infecţii precum infecţiile tractului urinar și vaginoza bacteriană, precum și infecţiile cu transmiter­e sexuală.

Așadar, vizitele la ginecolog sunt în continuare extrem de importante.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Controalel­e ginecologi­ce sunt necesare toată viaţa.
Controalel­e ginecologi­ce sunt necesare toată viaţa.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania