Sanatatea de Azi

Cuplu: când obiceiuril­e celuilalt ne agasează

Copiii agresivi care îi chinuie pe cei mai slabi sau mai mici își fac de cap dintotdeau­na în instituţii­le pe care piticii le frecventea­ză, lăsând urme adânci în psihicul și amintirile victimelor.

-

Cam fiecare dintre noi, adulţii de acum, are la rândul său o poveste despre astfel de comportame­nte antisocial­e. Cu toţii am trecut prin momente mai mult sau mai puţin plăcute, pășind, de multe ori, din tabăra celor agresaţi, în tabăra agresorilo­r, fără să ne gândim cât de mult rău pot face un gest sau o vorbă neprieteno­asă unei persoane mai sensibile.

AMERICANII AU POPULARIZA­T FENOMENUL

Ca multe alte aspecte negative ale vieţii sociale, și agresiunil­e din colectivit­ăţile de copii ni s-au părut multe decenii un fapt firesc. În anumite situaţii i se spunea chiar „botez“, fiind un lucru banal să terorizezi un „boboc“de școală primară sau liceu când tu ai deja câţiva ani în plus faţă de el în aceeași instituţie. Americanii sunt cei care au găsit chiar și un termen pentru acest fenomen social, termen care a ajuns să fie folosit și la noi pentru a denumi o serie întreagă de agresiuni îndreptate nu doar asupra celor mai mici sau mai slabi, ci chiar asupra profesoril­or, uneori. Se numește „bullying“și dă bătăi de cap multor părinţi care descoperă greu de ce copilul nu mai vrea să meargă la școală sau are un comportame­nt schimbat atunci când vine vremea să treacă pragul acestei instituţii.

TIPURI DE BULLYING

Hărţuirea din școli și licee se desfășoară pe mai multe planuri, însă efectele ei sunt aceleași: izolare, teamă, îngrijorar­e, anxietate. Pentru a înţelege mai bine fenomenul, e bine să știm că agresiunil­e exercitate de

anumiţi copii asupra celorlalţi sunt de două feluri:

→ de grup – în care o gașcă de copii terorizeaz­ă unul sau mai mulţi elevi de aceeași vârstă ori mai mici. Agresorii îi umilesc, îi ameninţă sau chiar deposedeaz­ă de anumite bunuri, ori le cer o așa-numită „taxă de protecţie“, pentru a-i lăsa în pace. În cazul în care agresiunil­e au loc în licee sau gimnazii, cauzele pot fi multiple, de la diferenţe socio-culturale sau materiale, până la divergenţe de tot soiul.

→ individual­e – agresorul sau agresorii hărţuiesc o singură persoană pe care o consideră mai slabă. Victima poate fi un copil cu dizabilită­ţi, un copil mai retras ori perceput drept „slab“. La liceu cauzele pot fi răfuieli personale, pornite de la povești amoroase. Sunt extrem de periculoas­e situaţiile în care agresorul hărţuiește o altă persoană și o șantajează cu răspândire­a unor povești sau imagini compromiţă­toare al căror subiect a fost la un moment dat.

CE TREBUIE SĂ FACĂ UN PĂRINTE

Nu ne putem urmări copiii toată viaţa, nu îi putem duce de mânuţă până la maturitate. Drept urmare, în momentul în care le dăm drumul în vârtejul existenţei, chiar și pentru câteva ore, cât stau la școală, nu va trebui să încetăm să fim atenţi la ceea ce se petrece cu ei. Adulţii poartă responsabi­litatea unui copil până când acesta va deveni, la rândul său, un adult. De aceea, trebuie să fim mereu atenţi la schimbăril­e din comportame­ntul lor. Un copil agresat la școală va fi de multe ori tăcut în privinţa lucrurilor care i se întâmplă. Motivele sunt nenumărate, iar psihologii le pot explica perfect: le este teamă de reacţia părinţilor, de excluderea din grup dacă sunt etichetaţi drept pârâcioși ori de intensific­area agresiunil­or dacă acestea sunt demascate. Dacă remarcă ceva neobișnuit la cel mici, orice părinte are obligaţia să reacţionez­e. Va trebui să afle ce se întâmplă și să îi explice că un astfel de comportame­nt nu trebuie tolerat sau ţinut sub tăcere. Copilul agresat trebuie să primească tot sprijinul și încrederea părinţilor și a cadrelor didactice, agresorul trebuie identifica­t, pus faţă în faţă cu faptele sale, iar capacitate­a acestuia de a face rău să fie diminuată.

 ??  ??
 ??  ?? este orice Bullying-ul spre un îndreptată agresiune apăra, de nu se poate ani copil care din primii măruntă tachinarea poreclirea etichetare­a la și de școală, îmbrâncire, până la umilire, celor mici, bătaie sau chiar ameninţare mari. celor mai în cazul
este orice Bullying-ul spre un îndreptată agresiune apăra, de nu se poate ani copil care din primii măruntă tachinarea poreclirea etichetare­a la și de școală, îmbrâncire, până la umilire, celor mici, bătaie sau chiar ameninţare mari. celor mai în cazul
 ??  ?? Copiii care devin agresori pot proceda astfel pentru că sunt la rândul lor agresaţi în familie sau anturaj sau pentru că vor atenţie și recunoaște­re.
Copiii care devin agresori pot proceda astfel pentru că sunt la rândul lor agresaţi în familie sau anturaj sau pentru că vor atenţie și recunoaște­re.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania