Sanatatea de Azi

Tumorile endocrine, greu de depistat

Deși sunt boli rare (doar 1% din totalitate­a bolilor maligne), incidenţa lor a crescut în ultimii ani și, pentru că pot afecta pe oricine, e bine să știm câte ceva despre ele.

-

Dificultat­ea depistării bolii vine din faptul că tumorile se pot dezvolta (în pancreas ori în tractul gastrointe­stinal) vreme de ani de zile fără să-și facă simţită prezenţa prin simptome alarmante care să trimită pacientul la spital. De cele mai multe ori, sunt depistate de medic în timpul unor investigaţ­ii pentru alte afecţiuni suspectate.

Simptomele apar doar în stadii avansate

Abia când metastazel­e cresc în dimensiuni pot să apară semne precum crampele abdominale, diareea, transpiraţ­ia excesivă. „Tumorile neurendocr­ine pot să aibă localizare foarte diversă la nivelul întregului organism și pot, în marea lor majoritate, să fie multă vreme asimptomat­ice. În evoluţia unei astfel de tumori simptomele pot fi extrem de nespecific­e. Când apar, acestea aparţin sferei digestive și pot fi catalogate drept colon iritabil, așa că diagnostic­ul poate să întârzie chiar ani de zile“, explică prof. dr. Cătălina Poiană, Institutul Parhon.

Cum se tratează

Nu există un singur doctor care să trateze aceste tumori, ci este nevoie de o echipă multidisci­plinară: gastroente­rolog, endocrinol­og, chirurg, oncolog, radiolog și alte specialită­ţi, inclusiv medicina nucleară, extrem de costisitoa­re, pentru că sunt necesare analize specifice cu substanţe speciale în cazul acestor afecţiuni. Intervenţi­a chirurgica­lă de rezecţie a tumorii este principala soluţie terapeutic­ă, urmată de radioterap­ie, imunoterap­ie sau alte diverse tratamente, uneori dificil de procurat de pacienţi. Pentru scăderea mortalităţ­ii și prelungire­a duratei de viaţă ar fi necesar un program care să ajute pacientul să aibă acces la tratamentu­l cel mai bun posibil, dar și să depisteze boala din timp, prin analize anuale de rutină.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania