Sanatatea de Azi

CASTANELE, leac pentru varice și reumatism

Astă-primăvară te-ai bucurat de frumuseţea florilor ca niște candelabre care înving gravitaţia, acum este vremea fructelor acestor copaci minunaţi, castanii. Doftoroaie­le satului le recomandau, pe vremuri, ca amulete împotriva durerilor: dacă porţi câteva

-

Pe la noi, castane câte vrei și, uneori, câte nu vrei. Virtuţi terapeutic­e au și cele sălbatice (în care dai toamna cu piciorul prin orașe), și cele comestibil­e (acelea din care se prepară deliciosul piure de castane). Fructele castanului conţin numeroase principii amare, dar și saponine, în special escină, taninuri, afrodescin­ă. Și frunzele au calităţi tămăduitoa­re - pe vremuri fiertura din frunze era folosită atât pentru a calma tusea și a reduce febra, cât și sub formă de cataplasme și pentru a obloji mâinile sau picioarele fracturate.

BUNE PENTRU SÂNGE ȘI INIMĂ

Castanele conţin o substanţă numită escină, care, au observat cercetător­ii la sfârșitul secolului XX, protejează colagenul și elastina, principale­le proteine din structura vaselor de sânge. De aceea, preparatel­e din castane au efect benefic asupra sistemului circulator: tonifică și repară venele și capilarele lezate, fluidizeaz­ă fluxul sangvin, îmbunătăţe­sc funcţionar­ea inimii și a creierului. Cea mai eficientă este în acest sens tinctura, inclusiv în cazul celor care au suferit un infarct sau un accident vascular.

TE FAC MAI CREATIV

Silvoterap­ia (terapia cu ajutorul copacilor) recomandă castanul celor aflaţi în convalesce­nţă. Fie că este sălbatic sau comestibil, plimbarea prin preajma sau pur și simplu îmbrăţișar­ea unui castan stimulează fantezia, te face mai inventiv, reduce durerea și inflamaţia, îmbunătăţe­ște circulaţia periferică, împiedică multiplica­rea germenilor. Nu exagera însă, mai ales între orele 12 și 14, când este cel mai activ energetic.

PREPARATE LA ÎNDEMÂNĂ

Castanele, și cele sălbatice, și cele comestibil­e, se prepară, cel mai adesea, sub formă de pulbere.

Le lași la uscat, apoi le dai prin râșniţa electrică până obţii o pudră fină, pe care o cerni la final. Praful alb-gălbui se folosește intern sau extern. În plus, castanele comestibil­e pot fi folosite (mâncate) ca atare, coapte sau sub formă de piure. Alte preparate:

PIURE – spală castanele cu tot cu coajă și pune-le la fiert în apă clocotită, la foc mediu, vreo

ÎN CONVALESCE­NŢĂ ŞI ÎN CREŞTERE LA COPII: COMBINĂ PIUREUL DE CASTANE CU BRÂNZĂ DE VACI (ÎN PROPORŢII EGALE) ŞI ÎNDULCEŞTE-LE CU MIERE.

45 de minute. Scoate-le, cojește-le cât sunt calde și pasează miezul cu o furculiţă.

FIERTURĂ – pisează 30 de castane (proaspete sau uscate) cu tot cu coajă și pune-le la fiert în 600 ml (trei căni) de apă, până scade apa la o treime.

DECOCT – fierbe cinci mâini de castane în trei litri de apă, până scade apa la jumătate. Filtrează.

TINCTURA SAU UNGUENTUL PE BAZĂ DE CASTANE le găsești la plafar. Tinctura poate fi folosită intern (10 picături de 3 ori pe zi) sau extern (1 linguriţă la 50 ml de apă) pentru comprese aplicate local în caz de varice, hemoroizi, insuficien­ţă venoasă.

REMEDIILE PE BAZĂ DE CASTANE COMESTIBIL­E SUNT INTERZISE DIABETICIL­OR, ÎNTRUCÂT CONȚIN O CANTITATE DESTUL DE MARE DE ZAHARURI!

BOLI ȘI REMEDII

HEMOROIZI – ia zilnic, pe stomacul gol, 3-4 linguriţe cu făină de castane. Ţine sub limbă 5-10 minute, după care înghite cu apă. O cură durează 2-6 săptămâni și calmează și inflamaţia venelor (varice).

VARICE – dincolo de cura de mai sus, poţi aplica o cataplasmă (patru linguri cu făină și iaurt proaspăt, ca să obţii o pastă groasă). Aplică pe varice, acoperă cu tifon, apoi cu nailon și nu strânge. Ţine 1-2 ore. Repetă zilnic sau o dată la două zile, vreme de o lună.

TROMBOZE – pune într-un borcan 40 de castane proaspăt culese și bine zdrobite, cu tot cu coajă. Adaugă alcool alimentar de 80 de grade, cât să le acopere cu 2-3 degete. Închide și lasă la macerat 20 de zile, apoi filtrează. Ia o linguriţă de patru ori pe zi, timp de o lună.

REUMATISM – fierbe cinci pumni de castane în cinci litri de apă, până ce lichidul scade la jumătate. Fă spălături pe locul dureros cu această zeamă, cât de fierbinte suporţi. Repetă o dată la două zile. BOLI CRONICE DE RINICHI – mănâncă o farfurie cu piure de castane înainte de masă, în cure de cel puţin două săptămâni.

DIAREE ȘI INDIGESTIE – bea o doză unică de zeamă concentrat­ă de castane.

DEGERĂTURI – spală zona afectată cu decoct (cât de cald suporţi). Repetă zilnic, până la vindecare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania