Sanatatea de Azi

3 remedii împotriva hipertensi­unii

Usturoi, măslin, păducel: alături de o alimentaţi­e echilibrat­ă, aceste plante permit reglarea hipertensi­unii moderate.

-

Deși nu doare și în general nu are simptome, hipertensi­unea este o maladie serioasă, care crește riscul de infarct și atac cerebral și poate afecta funcţia rinichilor. Nu neglija boala! Totuși, înainte să începi un tratament cu medicament­e, încearcă plantele antihipert­ensive, alături de un stil de viaţă sănătos (limitează consumul de alcool, sare și grăsimi saturate, renunţă la fumat, fă cel puţin 30 de minute de mișcare pe zi). Cere neapărat sfatul medicului dacă vrei să iei în paralel și pastile, și remedii din plante.

FRUNZE DE MĂSLIN

Frunzele de măslin induc dilatarea vaselor de sânge periferice, dar și a arterelor coronare, fiind frecvent recomandat­e ca remediu în hipertensi­unea ușoară și moderată. În plus, măslinul reglează ritmul cardiac, fortifică inima, scade glicemia și colesterol­ul.

❖ Reţetă. Decoct: se pun 30 g de plantă (de la plafar) la 1 litru de apă rece, se fierbe amestecul 10 minute la foc mic, apoi se filtrează. Ceaiul se bea cald, câte o cană dimineaţa și seara, 5 zile pe săptămână, trei săptămâni pe lună, timp de 3 luni. În magazinele cu produse naturale găsești și extract din frunze de măslin sub formă de capsule.

PĂDUCEL

Deoarece acţionează atât asupra nervozităţ­ii, cât și a inimii, păducelul este recomandat în caz de hipertensi­une asociată cu tahicardie sau insuficien­ţă cardiacă moderată. Graţie substanţel­or din compoziţie reglează ritmul cardiac, îmbunătăţe­ște oxigenarea inimii și are virtuţi sedative. ❖ Reţetă. Infuzia se prepară din 50 g flori la 1 litru de apă

fierbinte, lăsate să infuzeze 15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, 3 săptămâni pe lună, timp de 2-3 luni. În cazul hipertensi­unii legate de stres, păducelul poate fi asociat cu plante calmante (passiflora, valeriană).

USTUROI

Acţiunea benefică a usturoiulu­i asupra sistemului cardiovasc­ular este recunoscut­ă știinţific. Acesta are efect diuretic și determină dilataţia vaselor periferice, favorizând scăderea tensiunii.

❖ Reţetă. Ca să profiţi de virtuţile terapeutic­e ale usturoiulu­i, mănâncă zilnic 1-3 căţei cruzi, zdrobiţi. Sau folosește reţeta din pagina alăturată.

 ??  ?? Extractul din frunze de măslin previne oxidarea vaselor de sânge.
Extractul din frunze de măslin previne oxidarea vaselor de sânge.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania