Sanatatea de Azi

Virtuţiile oţetului de usturoi

Toamna instalată deja ca la ea acasă ne amintește că se apropie alaiul de viroze respirator­ii. Te poţi proteja de aceste infecţii cu ajutorul usturoiulu­i.

-

Excelent tonic și întăritor al sistemului imunitar, condimentu­l-minune conţine mai mult de 17 substanţe care sprijină imunitatea, în special compuși sulfuroși, responsabi­li de gustul și mirosul lui puternic. Mare expert în căile respirator­ii, usturoiul atacă o mare diversitat­e de bacterii și virusuri, ajutându-ne să prevenim și să învingem răceala, gripa, bronșita și alte infecţii de sezon.

Oţetul face minuni

Deși usturoiul crud este foarte sănătos, evităm să-l consumăm des din cauza mirosului neplăcut pe care îl dă respiraţie­i și care îi ţine la distanţă pe cei din jur. Există însă o soluţie la această problemă: oţetul de usturoi. Se digeră ușor, poate fi consumat zilnic în sezonul rece și nu dă respiraţie­i un miros supărător. → Reţetă. Ai nevoie de 200 g usturoi, 300 ml oţet din cidru de mere bio și un borcan de 500 ml cu capac din plastic (un capac de metal va rugini în timpul macerării din cauza vaporilor de oţet). Curăţă usturoiul de coajă și taie-l cât mai mărunt, ca să elibereze cât mai multe din substanţel­e medicinale pe care le conţine. Pune usturoiul în borcan și toarnă peste el oţetul. Lasă să macereze în cămară, ferit de lumină, timp de 3 săptămâni. Verifică și agită amestecul regulat. La finalul celor 3 săptămâni, filtrează preparatul prin tifon și păstrează-l într-o sticlă de culoare închisă, care poate fi închisă ermetic. Oţetul de usturoi se conservă în jur de 2 ani, dar cel mai bine este să prepari unul proaspăt în fiecare an.

Cum îl folosești

❖ Adaugă o lingură sau două în castronul cu supă sau în vinegrete.

❖ Ca să previi virozele, ia 10-20 de picături într-un pahar cu apă sau suc, de 1-2 ori pe zi. Copiilor li se administre­ază câte o picătură pentru fiecare an de vârstă, de 1-2 ori pe zi. În cazul unei infecţii deja instalate, picăturile pot fi luate de 4 ori pe zi.

 ??  ?? Usturoiul este unul dintre cele mai eficiente antigripal­e naturale.
Usturoiul este unul dintre cele mai eficiente antigripal­e naturale.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania