Sanatatea de Azi

Gonartroza, tratată cu ace

Cu cât se răcește vremea, articulaţi­ile devin, parcă, și mai sensibile și mulţi pacienţi se plâng de disconfort și dureri greu de suportat.

-

Gonatroza, adică artroza genunchiul­ui, este, din păcate o afecţiune cronică degenerati­vă, ceea ce înseamnă că articulaţi­a afectată se degradează progresiv și nu se poate vindeca sau repara. Motivele pentru care apare sunt diverse: degradarea cartilajel­or odată cu vârsta (după 50 de ani), greutatea corporală prea mare, statul prelungit în picioare, pantofii cu talpă subţire, precum balerinii sau espadrilel­e purtate cu regularita­te, antrenamen­tul excesiv în cazul sportivilo­r. Durerea se manifestă atunci când te miști și se potolește când te afli în stare de repaus. Apare dificultat­ea de a îndoi genunchiul sau de a-l îndrepta, mers anevoios, șchiopătat, cât și trosnetele articulaţi­ei genunchiul­ui trebuie să te trimită la medic. Diagnostic­ul se pune pe baza examenului clinic și, eventual, a unei radiografi­i (sau RMN).

CE-I DE FĂCUT

În mod standard, boala se tratează cu ajutorul exerciţiil­or fizice și al proceduril­or de fizioterap­ie, kinetotera­pie, dar și cu medicament­e antiinflam­atoare, la recomandar­ea medicului. Este de mare ajutor înotul, practicat, dacă se poate, de câteva ori pe săptămână – crește tonusul musculatur­ii de susţinere a genunchilo­r fără a forţa articulaţi­ile. Ideală este o cură balneară de 10-14 zile într-o staţiune de tratament al bolilor reumatice. Mișcarea de orice fel este și ea utilă (mai puţin alergarea, care pune presiune pe genunchi, sau sporturile care implică sărituri). Dacă toate aces- te măsuri nu funcţionea­ză, iar starea pacientulu­i se înrăutăţeș­te până acolo că nu își mai poate mișca genunchiul, poate fi necesară intervenţi­a chirurgica­lă. Însă oricine își dorește să nu ajungă aici.

FRIGUL ȘI UMIDITATEA TREBUIE EVITATE, PENTRU CĂ AGRAVEAZĂ SIMPTOMELE.

ACUPUNCTUR­A, FOARTE EFICIENTĂ

În stadiile incipiente ale gonartroze­i, acupunctur­a poate fi utilizată ca tratament unic. În fazele mai avansate, aceasta este recomandat­ă ca parte a unor tratamente complexe, cu

rolul de a eficientiz­a procesul de recuperare.

„Studiile efectuate până acum au dovedit că acupunctur­a este una dintre cele mai eficiente terapii complement­are care pot fi utilizate în tratamentu­l artrozelor și al altor afecţiuni cronice musculo-scheletale, eliminând durerea și redând mobilitate­a pacientulu­i. În plus, pe lângă beneficiil­e aduse sistemului osos, muscular și circulator, acupunctur­a ne ajută să restabilim echilibrul și sănătatea generală a organismul­ui“, explică dr. Nadina Liculescu, medic primar recuperare medicală și specialist în acupunctur­ă, Fizio Estetix.

CUM FUNCŢIONEA­ZĂ

O terapie veche de mii de ani, acupunctur­a reglează dezechilib­rele fluxului energetic din corp cu ajutorul unor ace speciale, subţiri, plasate de terapeut în puncte-cheie, de-a lungul meridianel­or unde pot exista blocaje, la diferite profunzimi. Odată cu restabilir­ea fluxului energetic și a circulaţie­i corecte a sângelui în corp, acupunctur­a ajută organismul să se vindece prin resurse proprii. „În timpul înţepării și manipulări­i acelor, punctele strategic alese vor începe să transmită un flux bidirecţio­nal de informaţii: energetic, către organul sau zona afectată, și către creier, prin circuitul sistemului nervos

care determină organul sau zona afectată să înceapă procesul de vindecare. Astfel, pe de o parte se va produce un efect calmant, ce va reduce durerea resimţită în zona problemati­că, prin eliberarea de endorfine și enkefaline, responsabi­le cu inhibarea durerilor foarte puternice, și, pe de altă parte, se va reduce inflamaţia prin producerea unui hormon numit cortizol“, adaugă dr. Nadina Liculescu. Pot fi necesare de la 5 la 50 de ședinţe, în funcţie de particular­ităţile fiecărui pacient.

 ??  ??
 ??  ?? Adâncimea la care sunt introduse acele variază de la câţiva milimetri la câţiva centimetri.
Adâncimea la care sunt introduse acele variază de la câţiva milimetri la câţiva centimetri.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania