Sanatatea de Azi

Secrete de... gymnema sylvestre

Introdusă recent în terapeutic­a europeană, gymnema este folosită din cele mai vechi timpuri în Ayurveda, medicina tradiţiona­lă a Indiei, pentru tratarea diabetului.

-

Consumate în exces, zaharurile, în special cele rafinate, ne expun obezităţii, sindromulu­i metabolic, diabetului, bolilor cardiovasc­ulare. Nu e deloc ușor să ne impunem să mâncăm mai puţin zahăr, căci noi, oamenii, avem o preferinţă înnăscută pentru gustul dulce. Soluţia se ascunde într-o plantă: gymnema sylvestris.

Taie pofta de dulce

Această plantă originară din pădurile tropicale ale Indiei are proprietat­ea uimitoare de a suprima pofta de dulce. S-a constatat că, după ce mestecăm frunzele plantei, timp de 1-2 ore papilele sensibile la dulce sunt inhibate. Cu alte cuvinte, pur și simplu suntem incapabili să detectăm gustul dulce al unei linguriţe de miere sau al unei prăjituri cu ciocolată. Modificare­a percepţiei gustului dulce are un efect incontesta­bil asupra apetitului: nemaifiind irezistibi­le la gust, dulciurile devin mai ușor de refuzat, lucru de mare ajutor pentru toţi cei care vor să slăbească, dar nu pot renunţa la dulciuri.

Scade glicemia

Studiile arată că talentul plantei nu se rezumă la domolirea poftei de dulce. Graţie acidului gymnemic prezent în frunze, gymnema sylvestris inhibă parţial absorbţia zahărului în intestinul gros și crește producerea de insulină, ajutând astfel la menţinerea unui nivel normal de glucoză în sânge, dar și în urină. Acest efect este important în special pentru persoanele care suferă de diabet. Gymnema contribuie în același timp la reducerea cantităţii de lipide din sânge și previne formarea plăcilor de aterom pe pereţii arterelor.

Unde o găsim și cum se administre­ază

În magazinele naturiste se găsesc preparate sub formă de capsule care conţin extract de gymnema sylvestris. Se administre­ază conform recomandăr­ilor din prospect. Dacă iei medicament­e hipoglicem­iante/insulină, cere sfatul medicului înainte să folosești suplimente cu gymnema, căci poate fi necesar să reduci dozele de medicament.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania