Sanatatea de Azi

Nu-i obligatori­u să te îngrași la menopauză!

Ai observat că multe dintre femei se îngrașă imediat după instalarea menopauzei și se consolează cu situaţia asta, dând vina pe hormoni. Oare același lucru ţi se va întâmpla și ţie?

-

Ne-am dori ca la 50 de ani să avem aceeași siluetă frumos conturată ca la 20 de ani, dar e puţin probabil ca acest lucru să se întâmple. Cu anii, corpul nostru se schimbă. Șoldurile se rotunjesc, talia se îngroașă, mușchii își pierd fermitatea. Ca să nu mai vorbim de nesuferite­le kilograme în plus, care de la o anumită vârstă încep să se depună chiar și fără să ne schimbăm dieta.

VÂRSTA ȘI HORMONII

Și la femei și la bărbaţi, vârsta contribuie în mare măsură la acumularea kilogramel­or în plus. Între 20 și 50 de ani, cele mai multe dintre reprezenta­ntele sexului frumos vor acumula în jur de 7,5 kg. În apropierea menopauzei, însă, din cauza schimbăril­or hormonale, fenomenul se intensific­ă, astfel că până și femeile care nu își modifică dieta tind să se îngrașe cu 500-750 g pe an.

MAI PUŢINI MUȘCHI, MAI MULTĂ GRĂSIME

Cu vârsta se modifică și compoziţia corporală: după menopauză, femeile au cu 2,5 kg mai multă masă de grăsimi decât la premenopau­ză, care se depun cu precădere în jurul taliei. În plus, pierdem din masa musculară, ceea ce afectează negativ metabolism­ul de bază. Poate știai deja: cu cât avem mai puţini mușchi, cu atât ardem mai puţine calorii în repaus, adică organismul cheltuie mai puţină energie pentru funcţiile vitale (respiraţie, bătăile inimii, circulaţia sângelui și altele). La o persoană care nu prea face mișcare, 75% dintre calorii sunt consumate chiar de acest metabolism de bază.

CE SOLUŢII EXISTĂ

În ciuda tuturor acestor modificări inevitabil­e, nu este obligatori­u să te îngrași la menopauză. Nici chiar să slăbești după această vârstă nu este imposibil, dacă iei măsurile corecte. Ai toate motivele să-ţi păstrezi sau să ajungi din nou la greutatea ta ideală pentru că, după cum bine știi, kilogramel­e în plus nu-ţi strică doar silueta, ci îţi pot afecta serios sănătatea, expunându-te hipertensi­unii, diabetului, bolilor cardiace. Secretul reușitei este să mănânci mai puţin și să te miști mai mult.

→ Mizează pe proteine! Nu se știe de ce, femeile nu sunt foarte prietene cu proteinele. Dar ele îţi potolesc foamea și te ajută să-ţi păstrezi masa musculară. Surse bune de proteine sunt carnea (cea albă, de preferat), peștele, fructele de mare, ouăle, lactatele. Orice porţie de proteine trebuie consumată cu multe verdeţuri alături, nu cu pâine, nu cu orez sau cartofi. Proteinele vegetale sunt și ele opţiuni excelente: ciupercile, leguminoas­ele, soia, nucile.

→ Redu grăsimile! Cea mai simplă modalitate de a reduce caloriile este să reduci cantitatea de grăsimi din dietă, căci acestea au cele mai multe calorii. Știai că lingura de ulei pusă la salată îţi aduce 135 de calorii, aproape cât 200 g de cartofi fierţi? Și ghici care îţi ţine mai bine de foame? În concluzie, dacă vrei să slăbești sau să-ţi menţii greutatea, mare atenţie la grăsimi! Prepară carnea și peștele la grătar sau la aburi, ca să ocolești uleiul, renunţă la unt, sosuri grase și maioneză, alege lactate cu puţine grăsimi. → Alege alimentele care ţin de foame. În familia glucidelor există unele „rele“(zaharurile rapide) și unele „bune“(zaharurile lente). De acestea din urmă nu trebuie să te temi. Se găsesc în orez brun, paste făinoase integrale, fasole boabe, mazăre, cereale integrale. Desigur, trebuie consumate porţii rezonabile.

→ Mișcare și iar mișcare. Se știe că mișcarea alungă depresia și îţi redă tonusul. În plus, exerciţiil­e fizice ard calorii și te ajută să alungi grăsimile depuse în diverse zone, precum abdomenul sau coapsele. Orice formă de mișcare care te face să transpiri este excelentă: mers pe jos rapid, înot, mers pe bicicletă, jogging, urcat pe scări. 50 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, recomandă specialișt­ii!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania