Sanatatea de Azi

Comori de noiembrie

Toamna s-a schimbat vremea, dar și oferta din pieţe. Din fericire, chiar și acum, în prag de iarnă, găsești legume și fructe pline de vitamine. Iată patru dintre vegetalele care așteaptă să fie invitate pe masa ta.

-

GUTUI

Aceste fructe mari, colorate în galben strălucito­r și cu o aromă inconfunda­bilă, sunt rude apropiate cu merele și perele. Au doar 57 de calorii la 100 g și sunt bogate în vitaminele A, B, C, E, K, acid folic, calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu. Decoctul de fructe este un bun remediu în caz de diaree (se beau 2 căni pe zi, între mese) și hemoroizi (comprese aplicate pe zona cu probleme). Dacă vrei să profiţi tot anul de virtuţile gutuilor, prepară din ele dulceaţă, compot, marmeladă, gem, sirop.

PĂSTÂRNAC

Seamănă cu morcovul la formă, dar are culoarea albă și un gust

dulce, ușor picant. Rădăcina legumei conţine vitamine (A, B, C, E, K), minerale (potasiu, fosfor, calciu), proteine și fibre alimentare. „Albitura“, cum îi spun gospodinel­e, este aproape nelipsită din ciorbe și supe, dar poate fi consumată și sub formă de salată, alături de ţelină și morcov. Are doar 50 de calorii la 100 g. Este foarte bun în curele de slăbire, având efecte diuretice și depurative.

HREAN

Apreciat pentru gustul lui usturător, acest condiment este folosit în special la pregătirea sosurilor iuţi, care însoţesc preparatel­e din carne și pește, dar și la salate sau murături. În rădăcina lui se ascund nutrimente precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, C. Are doar

40 calorii la 100 g. Nu abuza de hrean, căci poate irita mucoasa gastrică. Amestecat cu miere, hreanul ras este un bun remediu împotriva tusei.

DOVLEAC

Vedeta toamnei, dovleacul e mai mult decât o umplutură delicioasă pentru plăcintă. Graţie antioxidan­tului betacarote­n, dolofana legumă protejează excelent mucoasele și pielea, îmbunătăţe­ște vederea, crește imunitatea, previne bolile de inimă. Alături de imensa cantitate de vitamina A, dovleacul abundă și în alte elemente preţioase: vitaminele B-complex, C, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, seleniu, zinc, mangan. Dacă vrei să slăbești, apelează cu încredere la dovleac: 100 g îţi oferă doar 26 de calorii. Îl poţi consuma sub formă de supă, supă-cremă, copt în cuptor, combinat cu orez sau paste.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania