Sanatatea de Azi

De ce ţi-e foame tot timpul?

Ai vrea să dai jos câteva kilograme, dar nu poţi nicicum să reduci porţiile de mâncare? Sunt mulţi în situaţia ta.

-

Corpul nu poate funcţiona fără energia pe care o primește din alimente, așa că senzaţia de foame este absolut normală, ca și cea de sete. Însă, dacă apă uităm de multe ori să bem, când vine vorba de mâncare, nu la fel stau lucrurile, dimpotrivă, uităm să... spunem stop. Iată de ce se întâmplă asta!

Pentru că nu alegi alimentele potrivite

Când ești la dietă și trebuie să reduci numărul de calorii, e important să alegi acele alimente care aduc saţietate în cantităţi mici. Dacă mănânci doar o salată de legume, sigur că o să ţi se facă foame în curând. De aceea, ai nevoie de proteine (pește, carne slabă, produse lactate) sau carbohidra­ţi cu eliberare lentă (cereale integrale sau leguminoas­e). Foarte important este și să bei suficiente lichide, ele te ajută să te simţi sătulă.

Pentru că ești stresată

Ţi se face foame și mănânci necontrola­t când ai multe lucruri de rezolvat la serviciu, când te cerţi cu soţul, când îţi fac probleme copiii? Multe persoane își găsesc consolarea în mâncare, așa cum altele preferă să fumeze sau să consume

alcool ca să scape de stres. În mod normal, ar trebui să treacă 4-5 ore între cele 3 mese principale fără să ţi se facă atât de foame încât să nu poţi astâmpăra stomacul cu o gustare simplă (un iaurt sau un fruct). Dacă mănânci mai des, nu e foamea vinovată, ci nevoia de a-ţi distrage atenţia de la o problemă pe care nu știi cum să o rezolvi.

Pentru că nu dormi destul

Când te privezi de somn, organismul are tendinţa de a compensa lipsa de energie prin suplimenta­rea porţiilor de mâncare. Cu cât ești mai obosită, cu atât ai ciuguli mai mult, în special dulciuri și mâncăruri cremoase.

PESTE 75% DINTRE PERSOANELE SUPRAPONDE­RALE CARE AJUNG LA MEDIC OBIȘNUIESC SĂ MĂNÂNCE PE FOND EMOȚIONAL.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania