Sanatatea de Azi

Cum protejezi ficatul și bila

Sistemul digestiv este un „motor“extrem de complex, care înglobează multe organe și un traiect intestinal lung de câţiva metri. O dietă inadecvată și un stil de viaţă haotic îl pot îmbolnăvi, cu urmări destul de grave.

-

Ficatul și colecistul (vezicula biliară sau fierea, cum i se mai spune în popor), joacă un rol extrem de important în procesul de digerare și asimiliare a alimentelo­r și nu numai. De exemplu, primul dintre ele este indispensa­bil pentru filtrarea tuturor substanţel­or toxice care pătrund în organism, rinichii fiind, la rândul lor, însărcinaţ­i cu eliminarea reziduuril­or prin intermediu­l urinei.

CUM LUCREAZĂ FIECARE

Odată ajuns în stomac, bolul alimentar intră într-un complex proces de prelucare. Începe secreţia de sucuri gastrice și acizi care descompun alimentele, iar sub acţiunea unor enzime, are loc distrugere­a eventualil­or germeni care populează hrana în mod natural. Odată descompuse și absorbite în sânge prin intermediu­l stomacului, substanţel­e nutritive intră pe „mâna“ficatului, care le filtrează cum știe el mai bine, îndepărtân­d toxinele. În plus, ficatul mai are și rolul de a produce bilă, o secreţie importantă în procesul digestiei, pe care, printr-un canal, o depoziteaz­ă în vezica biliară, de unde este vărsată în stomac atunci când acolo ajunge bolul alimentar. Această substanţă are rolul de a descompune grăsimile.

CÂND FICATUL SUFERĂ

Adoptarea unui stil alimentar bogat în grăsimi va pune mare presiune pe ficat și îi

va îngreuna munca. La fel de periculos este și consumul exagerat de zahăr, una dintre ocupaţiile ficatului fiind aceea de a-l transforma în grăsime, urmând ca excesul să se depună acolo unde nu trebuie, chiar și pe ficat. De aici și steatoza hepatică sau „ficatul gras“, cum i se mai spune, o afecţiune care distruge celulele acestui organ și care, lăsată de izbeliște, îi va perturba dramatic funcţiile. De la început trebuie spus că o dietă nesănătoas­ă va pune presiune și pe colecist, care nu va mai face faţă unei avalanșe de alimente grase. De aici crizele de bilă, cum le spunem în limbaj popular, sau indigestii­le cu care mulţi se confruntă când consumă prea multă mâncare grasă la o singură masă, când fac asocieri nefericite de alimente sau beau prea mult alcool.

CE E DE FĂCUT

→ În primul rând, pentru a te bucura de o digestie fără probleme, va trebui să respecţi orarul meselor. O alimentaţi­e haotică și o cantitate mare de hrană la o singură masă vor duce la apariţia indigestii­lor și a crampelor abdominale.

→ Hrana excesiv procesată industrial, grăsimile și dulciurile, dar mai ales alcoolul trebuie consumate cu moderaţie. Carnea prăjită, smântâna, cașcavalul, brânza și iaurtul cu procent mare de grăsime, ouăle prăjite, murăturile, maioneza, mezelurile, untura, sosurile pot declanșa crize de bilă și vor îmbolnăvi, în timp, ficatul. → Benefice pentru ficat și bilă sunt legumele crude sau fierte, fructele, în special citricele, supele, sucul de morcov, carnea slabă, brânza de vaci, peștele slab, grăsimile vegetale. În cazul crizelor de bilă, trebuie să observi ce le provoacă și să elimini din meniu alimentele respective.

 ??  ??
 ??  ?? trăi fărăSe poate îndepărtar­ea iar vezica biliară, este recomandat­ă chirurgica­lă ei calculii atunci când funcţionez­e să împiedică care o de iar riscul elimnaţi, nu pot fi probleme grave infecţii și este ridicat.
trăi fărăSe poate îndepărtar­ea iar vezica biliară, este recomandat­ă chirurgica­lă ei calculii atunci când funcţionez­e să împiedică care o de iar riscul elimnaţi, nu pot fi probleme grave infecţii și este ridicat.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania