Sanatatea de Azi

Sardine pentru oase puternice

Poate că sardinele nu se numără printre alimentele tale preferate, dar au multe calităţi pentru care merită să devină.

-

Este bine știut că alături de activitate­a fizică regulată, o dietă bogată în calciu și vitamina D ne menţine oasele sănătoase și puternice, ajutându-ne să prevenim boala „oaselor fragile“, osteoporoz­a. Ei bine, în fruntea listei cu alimentele care pot fi considerat­e aliaţii sistemului nostru osos și muscular se află sardinele. Acestea ne oferă, pe lângă proteine de cea mai bună calitate, o sumedenie de nutrimente valoroase.

Vitamine și minerale din plin

Sardinele se numără printre puţinele alimente care conţin vitamina D, cu rol esenţial în sănătatea oaselor, deoarece favorizeaz­ă absorbţia calciului. Pe lângă vitamina D, micii pești marini sunt și o sursă bogată de calciu (doar le mâncăm cu oase, iar calciul exact acolo se află), atât de necesar pentru formarea și fortificar­ea oaselor și dinţilor, dar indispensa­bil și pentru prevenirea cheagurilo­r de sânge, menţinerea echilibrul­ui hormonal, transmiter­ea impulsuril­or nervoase, activitate­a musculară.

Mai mult, sardinele abundă și în fosfor, zinc și acizi grași omega-3, care combat inflamaţii­le, inclusiv de la nivelul articulaţi­ilor.

Sănătoase și pentru inimă

Sardinele sunt benefice și sistemului cardiovasc­ular, graţie bogăţiei în acizi grași esenţiali omega-3 EPA și DHA, care scad trigliceri­dele și colesterol­ul și în vitamina B12, care nu permite creșterea nivelului de homocistei­nă, o substanţă ce poate leza pereţii arterelor, crescând riscul de ateroscler­oză.

 ??  ?? Crude sau la conservă, sardinele au aceleași proprietăţ­i.
Crude sau la conservă, sardinele au aceleași proprietăţ­i.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania