Sanatatea de Azi

4 motive pentru care te simţi obosit

Dimineaţa nu-ţi vine să te dai jos din pat? A impresia că nu ești niciodată cu adevărat odihnit? Ca să învingi oboseala, trebuie întâi să descoperi ce stă la originea ei.

-

Cu toţii avem perioade sau zile în care ne simţim mai obosiţi ca de obicei, de pildă după o petrecere, când ne refacem după o gripă puternică... Dar dacă ne confruntăm cu o oboseală inexplicab­ilă, care se prelungeșt­e? Din fericire, de cele mai multe ori cauza este una simplu de remediat.

1 Îţi lipsește magneziul Legumele și fructele nu-și prea găsesc locul în meniul tău zilnic? Iei pilule contracept­ive sau consumi regulat alcool? Posibil ca nivelul magneziulu­i să fie scăzut, situaţie ce se poate traduce prin oboseală accentuată.

→ Remediu. Ai nevoie de 320-420 mg de magneziu pe zi. Surse bune de magneziu sunt: spanacul, seminţele de dovleac, migdalele, alunele de pădure, bananele, cacaua, lintea, fasolea boabe.

2 Nu bei apă Un consum insuficien­t de lichide duce la deshidrata­re, ceea ce reduce volumul sângelui. Din această cauză inima muncește mai mult, de unde și senzaţia de oboseală.

→ Remediu. Specialișt­ii ne recomandă să bem 30 ml de lichid pentru fiecare kilogram din greutate (dacă ai 60 kg, 60x30=1800 ml apă).

3 Ești foarte stresat Se știe că stresul, însoţit deseori de tulburări de somn, poate provoca stări de oboseală prelungite.

→ Remediu. Fă-ţi timp pentru activităţi plăcute: citește, ieși la plimbare, întâlnește-te cu prietenii, vizionează filme amuzante…

4 Nu dormi destul E un mit că trebuie să dormim 8 ore pe noapte. Unii oameni se simt odihniţi după doar 6 ore de somn, alţii au nevoie și de 9 ore. Important este să dormi până când te simţi odihnit.

→ Remediu. Culcă-te înainte de miezul nopţii și nu lăsa nicio sursă de lumină prin preajmă, astfel somnul este mai profund și organismul se reface mai ușor.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania