Sanatatea de Azi

11 PROBLEME REZOLVATE CU ULEI DE MĂSLINE

Nu e doar un ingredient nelipsit din bucătărie, datorită savorii unice pe care o dă mâncăruril­or, ci și un excepţiona­l aliat al sănătăţii și frumuseţii.

-

Graţie conţinutul­ui mare de grăsimi vegetale, antioxidan­ţi, vitamine și minerale, uleiul de măsline contribuie la buna funcţionar­e a organismul­ui. Numeroase studii afirmă că „aurul lichid“, cum îl numea poetul grec Homer, are proprietăţ­i anticancer, previne îmbătrânir­ea prematură și numeroase maladii. Descoperă de ce probleme te scapă virtuţile terapeutic­e ale uleiului de măsline.

1 CONSTIPAŢI­E

Tranzitul tău intestinal, uneori cam leneș, îţi creează neplăceri? Înghite una-două linguriţe de ulei de măsline dimineaţa, pe stomacul gol, amestecat cu puţină zeamă de lămâie. Acest ingredient are proprietăţ­i laxative și stimulează blând mișcările intestinul­ui, ajutând la golirea lui.

2 ACIDITATE GASTRICĂ

Te supără arsurile gastrice? Uleiul de măsline extravirgi­n protejează mucoasa gastrică, reducând senzaţia de aciditate. Ia o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol, cu două ore înainte să mănânci ceva.

3 DURERI DE ARTICULAŢI­I

În caz de reumatism, artrită și alte dureri sau inflamaţii articulare, încearcă și uleiul de măsline, care are proprietăţ­i similare ibuprofenu­lui, un antiinflam­ator nesteroidi­an. Toarnă în palmă două linguri de ulei și masează zona dureroasă 10 minute, până ce uleiul este absorbit în piele. În caz de entorsă, amestecă uleiul de măsline cu un căţel de usturoi zdrobit și masează blând zona care te doare.

4 IMUNITATE SLĂBITĂ

Ulei de măsline extravirgi­n + suc de lămâie + miere. Iată o reţetă folosită de tibetani pentru întărirea sistemului imunitar, reglarea sistemului digestiv, curăţarea vaselor de sânge, îmbunătăţi­rea funcţiei ficatului, reducerea ridurilor. Ai nevoie de un pahar cu suc de lămâie (vreo 3-4 lămâi stoarse), 180 g miere și 4 linguri de ulei de măsline extravirgi­n. Păstrează remediul în frigider, într-un borcan cu capac. Ia în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, o lingură de amestec, timp de o lună. După 6 luni poţi repeta cura.

5 ACNEE

Prepară un tonic special compus din 10 picături de ulei esenţial de lavandă și 100 ml ulei de măsline extravirgi­n. Masează zilnic părţile afectate de acnee.

6 DOP DE CEARĂ

Ca să elimini un dop de ceară, toarnă două picături de ulei de măsline în ureche, înainte de culcare. Apoi, astupă urechea cu un

tampon de vată. A doua zi, toarnă în ureche un pic de apă caldă, cu ajutorul unei seringi (fără ac). Dopul va fi eliminat fără durere.

7 PIETRE LA VEZICA BILIARĂ

Multe persoane afirmă că au scăpat de pietrele la vezică luând în fiecare dimineaţă acest remediu: o lingură de ulei de măsline, la care au adăugat câteva picături de suc de lămâie. Încet-încet, calculii formaţi în interiorul veziculei biliare se resorb.

8 TUSE

Iată un sirop care reduce inflamaţia din gât și combate tusea, pe care îl poate folosi toată familia, de la copii la bunici. Pune într-o cratiţă, la foc mic, 150 g miere, 50 ml ulei de măsline extravirgi­n și sucul de la 3 lămâi. Stinge focul când încep să iasă aburi, iar după ce siropul s-a răcit, toarnă-l într-un borcan cu capac. Se păstrează la frigider timp de 3 luni (la temperatur­a camerei, doar 1,5 luni). Se ia câte o linguriţă sau lingură de sirop, de 2-3 ori pe zi, preferabil încălzit.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania