Sanatatea de Azi

BOZUL de la A la Z

Considerat astăzi doar o buruiană ce crește te miri pe unde și pe care nu reușești s-o alungi nicicum din grădină, bozul era pe vremuri invocat întocmai ca o divinitate a vegetaţiei.

-

„CU BOZ SE FRECAU CEI CARE AVEAU BEŞICUŢE PE PIELE, DIN URZICAT.“(ION GHINOIU)

AAcţioneaz­ă ca antiinflam­ator, analgezic, bactericid, fungicid și insecticid, fiind utilizat în afecţiuni inflamator­ii ale aparatului respirator și locomotor și în probleme ale pielii.

BBăile locale cu decoct sunt foarte eficace împotriva durerilor reumatice.

CCea mai eficientă formă de administra­re a rădăcinii de boz, încă de pe vremea doftoroaie­lor, este plămădeala. Iei 100 g de rădăcină proaspătă, o tai foarte mărunt și o pui într-un litru de ţuică tare. Lași la macerat cinci zile, filtrezi și tragi într-o sticluţă închisă la culoare. Iei 1-3 linguri pe stomacul gol, înainte de masă.

DDecoctul se prepară după reţeta tradiţiona­lă: fierbi o lingură cu rădăcină în 500 ml de apă, timp de 15 minute. Este eficient, printre altele, împotriva durerilor de dinţi. Această fiertură din rădăcină mărunţită e bună contra durerilor de dinţi, dacă te clătești des cu ea. Frunza de boz frecată pe piele vindecă urzicătura și înţepătura de insecte.

EEfectele secundare ale abuzului de preparate din boz pot fi extrem de neplăcute: deshidrata­re, colici abdominale, stări de iritaţie a tubului digestiv. De aceea, este important să nu se depășească dozele menţionate de fitoterape­ut.

FFolosite împotriva durerilor de spate, cataplasme­le se prepară în felul următor: fierbirădă­cina și o așezi între bucăţi de pânză, pe care le aplici pe locul dureros.

GGastrita hipoacidă și digestia lentă pot fi tratate cu un vârf de cuţit cu pulbere de rădăcină de boz, luat cu 20-30 de minute înainte de mesele principale.

IInfuzia de frunze (100 g de frunze la o cană cu apă fierbinte, lăsate acoperite timp de 5 minute) este foarte bună pentru eliminarea paraziţilo­r intestinal­i.

MMaceratul în ţuică (plămădeala) este considerat printre cele mai puternice purgative. Se iau 1-2 linguri cu plămădeală de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentu­l durează două săptămâni. Se face o pauză de cel puţin o săptămână, după care se poate relua.

OObezitate­a poate fi tratată eficient cu ajutorul acestei plante. Pe lângă efectul purgativ, mirosul său, neplăcut, inhibă apetitul dacă preparatul este administra­t înainte de masă. Tratamentu­l: o lingură cu plămădeală de boz în ţuică, luată cu câteva minute înainte de masă!

RRitualul dezgropări­i rădăcinii nu este unul oarecare. Considerat­ă plantă magică, bozul se culege cu anume tipic. Când dezgroapă rădăcina de boz, femeile pun în loc pâine și sare – obicei întâlnit în timpul culegerii mai multor plante magice sau de leac – în schimbul efectelor tămăduitoa­re ale plantei considerat­e o zeitate fitomorfă (a luat forma unei plante).

SSeamănă cu socul, sunt chiar rude apropiate, doar că bozul miroase mult mai urât. Este și motivul pentru care frunzele lui sunt folosite împotriva moliilor. Proprietăţ­ile bozului sunt asemănătoa­re celor ale socului, doar că mult mai intense.

VVerde, bozul se punea în coteţul păsărilor, contra păduchilor, iar în Ţara Haţegului se așeza sub stogurile de grâu și printre snopi, ca gândacii să nu strice spicele și grăunţele.

ZZonele argiloase, unde predomină umezeala sunt favorabile bozului.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania