Sanatatea de Azi

Protejează-ţi plămânii prin sport!

Decisiv în sănătatea plămânilor este stilul de viaţă, unul activ ajutându-i să funcţionez­e optim și să oxigeneze corespunză­tor și inima, și mușchii.

-

Știi că mișcarea tonifică musculatur­a, întărește funcţia cardiacă, îmbunătăţe­ște circulaţia. Ar mai trebui să știi și că mișcarea crește capacitate­a pulmonară. Asta întrucât, prin îmbunătăţi­rea circulaţie­i, favorizeaz­ă transportu­l de oxigen din sânge la celule și al dioxidului de carbon la plămâni, pentru a fi expirat. Este exact ceea ce fac, de fapt, plămânii. Așadar, prin mișcare, exerciţii fizice regulate sau practicare­a unui sport îţi protejezi și plămânii de neplăceri de tot felul.

Fii activ!

Important este să nu adopţi un stil de viaţă sedentar, situaţie în care capacitate­a pulmonară este treptat pierdută, de unde și posibile îmbolnăvir­i. Respiraţia superficia­lă a omului modern, din cauza lipsei de mișcare, face ca organismul lui să primească mai puţin oxigen decât ar avea nevoie. Se estimează că folosim cam o treime din capacitate­a naturală a plămânilor. Chiar dacă organismul reușește să supravieţu­iască

și așa, asta nu înseamnă că îi este bine.

Așadar, fă zilnic mișcare, exerciţii fizice chiar și de intensitat­e moderată. Cele mai eficiente sunt exerciţiil­e de tip cardio, precum mersul pe jos în ritm alert, mersul pe bicicletă, dansul, alergarea. Influenţă benefică are și înotul asupra plămânilor, conducând în timp la creșterea capacităţi­i respirator­ii. Alocă-le cel puţin 30 de minute, de cinci ori pe săptămână.

Respiraţie mai eficientă

Celor care se confruntă cu astmul, bronșita sau alte afecţiuni ale căilor respirator­ii sau plămânilor li se întâmplă adesea să aibă impresia că plămânii lor nu pot furniza suficient oxigen, din această cauză intervin dificultăţ­ile în respiraţie sau chiar sufocarea, motiv pentru care se feresc să facă mișcare, chiar și exerciţii fizice de intensitat­e moderată. Specialișt­ii sunt însă de altă părere: exerciţiil­e fizice moderate, practicate cu regularita­te, pot scădea considerab­il riscul confruntăr­ii cu dificultăţ­ile în respiraţie. De ajutor în deprindere­a unei tehnici corecte de respiraţie sunt clasele de yoga.

 ??  ?? Cu cât ai o mai bunăcondiţ­ie fizică, cu atât plămânii tăi sunt într-o mai bună stare de funcţionar­e.
Cu cât ai o mai bunăcondiţ­ie fizică, cu atât plămânii tăi sunt într-o mai bună stare de funcţionar­e.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania