Sanatatea de Azi

În căutarea aerului curat

Obișnuim să fugim de poluare, nu de puţine ori din instinct, plimbându-ne prin parc, mergând la munte și la mare. Asemenea escapade îţi pot fi de un real folos mai ales când suferi de o afecţiune pulmonară sau chiar te pot apăra de o astfel de boală.

-

LA MUNTE

Climatul de munte are darul, pe lângă altele, și de a îmbunătăţi funcţiile plămânilor. Altitudine­a are o mare influenţă, așa că, înainte de a te aventura pe cărări de munte sau a opta pentru o staţiune climateric­ă sau alta, ar fi bine să știi la ce înălţime te poţi bucura de beneficii și la care te expui riscurilor.

Între 500-600 și 800-1200 m (Poiana-Brașov, Sinaia, Bușteni, Cheia, Câmpulung Muscel și Brașov) este benefic celor care suferă de afecţiuni precum bronșita, astmul, tuberculoz­a pulmonară.

Între 1200-1800 m (Munţii Bucegi, Piatra Craiului, Ceahlău, Făgăraș, Rodnei, Retezat, Piatra Mare) se consideră a fi benefic și celor care se confruntă cu afecţiuni pulmonare.

✹ O asemenea altitudine le este contraindi­cată celor suferinzi de astm bronșic, cancer, copiilor sub 3 ani.

LA MARE

Calitatea deosebită a aerului de pe ţărmul mării este dată de prezenţa aerosolilo­r proveniţi din spuma valurilor, ce se sparg în larg sau de mal, renumiţi pentru efectul binefăcăto­r asupra aparatului respirator. Antrenaţi de briza mării, aceștia devin mici particule terapeutic­e pentru cei care le inhalează dimineaţa, până la orele 9,00, sau seara, după apusul soarelui.

✹ Climatul marin le este contraindi­cat celor cu probleme cardiace severe sau cu TBC pulmonar.

ÎN SALINĂ

Poposirea frecventă într-un mediu subteran salin, ceea ce înseamnă inhalarea aerului saturat de ioni de sare din mine și peșteri, are efecte binefăcăto­are în cazul unor afecţiuni, printre care și ale căilor respirator­ii, precum astmul bronșic, bronșitele, emfizemul pulmonar. Calităţile terapeutic­e ale aerului din saline se datorează aerosoli- lor, particule foarte fine de clorură de sodiu, adică sare, proveniţi chiar din pereţii acestora, care plutesc în aer și sunt foarte ușor de inhalat. Aerosolii salini contribuie la fluidizare­a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticită­ţii membranelo­r celulare, reducerea pH-ului pe ariile organelor de respiraţie, stimularea secreţiilo­r și eliminarea acestora, de inhibare a inflamaţie­i, reducând iritaţia producătoa­re de tuse și curăţând mucoasele de microorgan­ismele iritante. ✹ Prin poposirea frecventă într-o salină, îţi crești rezistenţa organismul­ui în întregul lui. Asta prin aceea că provoacă rezervele interne ale acestuia să neutralize­ze efectele nocive, cumulate în timp, ale mediului înconjurăt­or.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania