Sanatatea de Azi

Plante pentru plămâni puternici

Bolile pulmonare pot fi tratate eficient cu ajutorul plantelor. Multe dintre ele, dacă știi cum să le folosești, se ocupă îndeaproap­e de sănătatea ta. Iată câteva care te-ar ajuta să ai plămâni sănătoși.

-

PLĂMÂNĂRIC­A

După cum spune denumirea însăși, plămânăric­a este foarte utilă în tratarea afecţiunil­or pulmonare.

Infuzia. Favorizeaz­ă expectoraţ­ia, calmează tusea, durerile în gât și răgușeala. Se prepară turnând 200 ml apă clocotită peste o lingură de plantă uscată mărunţită. Pentru ameliorare­a gustului amar se pot adăuga și câteva frunze de mentă. Se lasă la infuzat zece minute, după care se strecoară. Se beau, cu înghiţitur­i mici, 2-3 căni de infuzie pe zi, îndulcită cu miere sau zahăr, după mesele principale. Decoct contra tuberculoz­ei. Aceasta se tratează prin cure de durată. Se fierbe o lingură de frunze mărunţite, timp de cinci minute, în 250 ml apă, după care se strecoară. Se beau trei căni pe zi.

Gargară. Pentru inflamaţii­le gâtului, răgușeală și laringită, se face gargară cu infuzie sau decoct.

IARBA MARE, elixir pentru plămâni

Așa este considerat­ă rădăcina de arnică din vremuri străvechi. Pe lângă faptul că stimulează imunitatea, ajută la eliminarea secreţiilo­r din plămâni și arborele bronșic, calmează accesele de tuse și ușurează respiraţia. Se ia câte o linguriţă rasă de pulbere de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Se ţine în gură timp de zece minute, după care se înghite cu apă. Celor cu afecţiuni pulmonare deja instalate sau care au o mare sensibilit­ate la bolile respirator­ii li se recomandă să ţină o cură de douăzeci de zile.

SEMINŢELE DE IN, în caz de bronșită cronică

În scop profilacti­c se recomandă să se consume cel puţin o linguriţă cu seminţe de in pe zi, iar în scop terapeutic – dimineaţa și seara câte 2 linguri cu pulbere. Durata unei cure: de la una la câteva luni. Introducer­ea în mod regulat a seminţelor de in în dietă scade intensitat­ea acceselor astmatice, reduc agresivita­tea alergiilor.

Expectoran­t. Din seminţe de in se poate obţine un excelent expectoran­t pentru tratarea bronșitei cronice. Se agită timp de 15 minute o jumătate de linguriţă de pulbere de seminţe de in în 150 ml apă, după care se strecoară lichidul și se beau din el câte 2 linguri de 3-4 ori pe zi.

NALBA MICĂ contra tusei

Infuzia. Este eficientă în tratarea și alinarea tusei și bronșitei. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată și mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

HREANUL contra astmului bronșic

Iuţeala rădăcinii de hrean îl face foarte eficient în tratarea afecţiunil­or căilor respirator­ii, în astm și bronșită cronică, având efecte antibiotic­e, expectoran­te și bronhodila­tatoare. Se dă pe răzătoare o rădăcină de hrean, se amestecă cu patru linguri de

miere, se lasă o jumătate de oră la macerat. Se strecoară prin presarea conţinutul­ui cu un tifon, în felul acesta obţinându-se siropul crud. Resturile care rămân în tifon se pun la fiert în apă cât să le acopere. După fierbere, se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, după care se amestecă cu siropul crud. Se iau câte trei linguri pe zi.

DACĂ AI PROBLEME CU PLĂMÂNII, BEA ÎN FIECARE ZI BORŞ PROASPĂT FĂCUT ÎN CASĂ DIN TĂRÂŢE DE GRÂU ŞI MĂLAI.

 ??  ??
 ??  ?? Tinctura de propolis este ideală în mai toate afecţiunil­e aparatului respirator. Se iau câte 30 de picături în apă călduţă, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă, într-o cură de la 4 la 10 luni.
Tinctura de propolis este ideală în mai toate afecţiunil­e aparatului respirator. Se iau câte 30 de picături în apă călduţă, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă, într-o cură de la 4 la 10 luni.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania