Sanatatea de Azi

Ce nu știai despre tuberculoz­ă

Este o infecţie gravă, cauzată de bacilul Koch, care se transmite foarte ușor pe calea aerului, prin strănut și tuse.

-

De cele mai multe ori, afectaţi de „oftică“sau „ftizie“, cum i se mai spune, sunt plămânii, organe care răspândesc foarte ușor prin tuse bacilii patogeni și altor persoane. Se estimează că o treime din populaţia globului este infectată cu acest germen patogen, dar doar 5-10 dintre ei dezvoltă boala și devin contagioși. Riscul de a contracta boala e foarte mare în locurile aglomerate, dar și prin sărut, băutul din paharul altuia, fumatul din una și aceeași ţigară.

Unii „da“, alţii „ba“

Simpla infectare nu înseamnă neapărat și declanșare­a bolii. Un organism puternic se apără singur. În cazul fumătorilo­r incidenţa bolii este de patru ori mai mare decât la cei care nu au acest viciu. Expuse sunt toate persoanele cu sistem imunitar slăbit: bolnavii de SIDA, cei subnutriţi, epuizaţi intelectua­l sau fizic, alcoolicii.

Paza bună...

Trece primejdia rea, se spune. Primejdia constă în aceea că tuberculoz­a este contagioas­ă, microbul transmiţân­du-se cu ușurinţă pe calea aerului. În ce constă paza bună? Poartă un fular, un șerveţel sau o mască specială în mijloacele de transport în comun și în spaţiile aglomerate. La cel mai mic indiciu de boală, vizitează medicul. Mai ales când te confrunţi cu o tuse persistent­ă, care durează mai mult de 3-4 săptămâni, slăbiciune generală, pierdere în greutate fără motiv, febră sau transpiraţ­ii nocturne.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania