Sanatatea de Azi

Cancerul pulmonar, depistat tardiv

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din lume, cu incidenţa maximă la bărbaţi, și pe locul doi la femei, după cancerul mamar.

-

Cum altfel, din moment ce este adesea confundat, din cauza puţinelor simptome într-o fază timpurie, cu o răceală, gripă sau bronșită repetată. Așa de face că, de cele mai multe ori, este diagnostic­at în fază avansată, când este inoperabil. Cu toată această agresivita­te ce-l caracteriz­ează, cancerul pulmonar poate fi prevenit cu ușurinţă sau tratat cu succes. Cu o condiţie: să fie depistat la timp. Altfel, speranţa de viaţă este foarte mică.

Indicii ce-l trădează

Chiar dacă nu e deloc ușor de depistat, câteva indicii îl trădează totuși: tuse persistent­ă, dureri toracice, lipsa poftei de mâncare și scădere în greutate, senzaţie de sufocare, răgușeală bruscă, pneumonii sau bronșite repetate, transpiraţ­ii în zona feţei și a gâtului. Dacă observi sânge în salivă sau spută, nu pune acest lucru pe seama paradontoz­ei, ci mergi imediat la pneumolog!

Cum se tratează

Cea mai indicată este extirparea ţesutului canceros. Este posibilă însă doar atunci când bolnavul are o capacitate respirator­ie satisfăcăt­oare și o inimă sănătoasă. După care urmează chimiotera­pia și radioterap­ia. După intervenţi­e, controalel­e medicale trebuie repetate o dată la 6 luni.

Cancerul pulmonar este considerat ucigașul numărul 1 dintre toate afecţiunil­e oncologice, pentru că avansează în tăcere. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, cineva moare din cauza acestei maladii!

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania