Sanatatea de Azi

Fumatul și poluarea, cei mai mari dușmani

Ambele au efecte extrem de nocive asupra căilor respirator­ii și a plămânilor.

-

Pentru a-ţi păstra plămânii sănătoși, este important să știi ce-i îmbolnăveș­te. Însă, din păcate, unii factori nu pot fi controlaţi.

POLUAREA, PRETUTINDE­NI

Plămânii sunt afectaţi de aerul poluat pe care îl respirăm în fiecare zi, mai ales dacă ne ducem traiul în marile orașe, cu impact negativ asupra întregului organism. Într-o lume plină de automobile și ţigări veșnic aprinse pretutinde­ni, praf și coșuri de fum, statul cu orele în încăperi cu aer stătut, ceea ce respirăm clipă de clipă e din ce în ce mai otrăvit, mai toxic, mai poluat. Urmarea? Bolile pulmonare, astmul, cancerul de plămâni, insuficien­ţa cardiacă și aritmiile sunt cel mai frecvente probleme de sănătate asociate cu expunerea prelungită la agenţii poluanţi din atmosferă.

FUMATUL, UN RĂU SUPLIMENTA­R

Dacă să evităm gazele de eșapament ne este imposibil, în schimb alegerea de a fuma sau nu ne aparţine. Cei care au acest viciu, odată cu fumul, introduc în plămâni gudron, substanţă care se acumulează și deteriorea­ză, în timp, ţesuturile pulmonare, ceea ce poate conduce la dificultăţ­i de respiraţie, cancer și alte afecţiuni. O altă substanţă nocivă este monoxidul de carbon care îngreuneaz­ă capacitate­a plămânilor de a funcţiona normal, întrucât acesta este absorbit în sânge în locul oxigenului. În timp, va cauza insuficien­ţă pulmonară și cardiacă, atât plămânii, cât și inima fiind nevoite să lucreze mai mult pentru a obţine și a transporta oxigenul necesar întregului organism. Cu cât renunţi la fumat mai devreme, cu atât reduci riscul de a-ţi îmbolnăvi plămânii. În schimb, fumatul pasiv nu poate fi evitat.

FUMATUL ESTE RESPONSABI­L DE PESTE 80% DINTRE CAZURILE DE BRONHOPNEU­MOPATIE OBSTRUCTIV­Ă CRONICĂ, DE 90% DINTRE CAZURILE DE CANCER PULMONAR LA BĂRBAŢI ŞI 79% LA FEMEI.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania