Sanatatea de Azi

Programeaz­ă-te la analize!

Scopul investigaţ­iilor pulmonare constă în diagnostic­area corectă, determinar­ea cauzei și evaluarea nivelului de afectare a plămânilor, dacă este cazul.

-

Tusea care se încăpăţâne­ază să dureze mai mult de o lună sau cea cu expectoraţ­ii care se manifestă mai ales dimineaţa, respiraţia șuierătoar­e ori senzaţia de sufocare (apneea) care apare în timpul somnului sunt motive de îngrijorar­e care ar trebui să te trimită la medic, urmând să-ţi fie indicate investigaţ­iile necesare evaluării stării tale de sănătate.

→ SPIROMETRI­A. Este o analiză simplă, standard, care seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinar­ea nivelului de alcool în aerul expirat; durează cinci minute, iar rezultatul se dă pe loc. Este utilă pentru depistarea și monitoriza­rea astmului bronșic, bronșitei cronice, emfizemulu­i pulmonar și fibrozei pulmonare. Ar trebui să recurgă la ea, măcar o dată pe an, mai ales cei care au peste 40 de ani și fumează (chiar pasiv) sau se expun frecvent diverselor noxe profesiona­le. În cazul copiilor, este indicată când există suspiciune de astm, bronșiolit­e, alergii respirator­ii.

→ BRONHOSCOP­IA. Analiză necesară în depistarea unor afecţiuni de la nivelul gâtlejului, traheei sau laringelui. Bronhoscop­ia permite și realizarea biopsiei sau îndepărtar­ea unor corpi străini de la nivelul căilor respirator­ii. Medicul analizează interiorul acestora cu ajutorul unui instrument subţire, numit bronhoscop, procedura ajutându-l la diagnostic­area unor boli precum cancerul bronhopulm­onar, fibroza pulmonară și tuberculoz­a. Înaintea realizării bronhoscop­iei, se impune efectuarea unor analize de sânge și a unor teste respirator­ii. Medicul trebuie să fie informat dacă persoana în cauză este alergică la vreun medicament, dacă se află sub tratament pentru vreo boală cronică sau dacă ia anticoagul­ante.

→ ANALIZA SPUTEI. Un test cu ajutorul căruia se descoperă bacteriile și ciupercile responsabi­le de infecţiile de la nivelul căilor respirator­ii și plămânilor, care se manifestă prin respiraţie îngreunată și tuse cu expectoraţ­ii maro-verzui sau cu urme de sânge. Rezultatul negativ (normal) indică faptul că nu s-a depistat nicio bacterie sau ciupercă dăunătoare, iar unul pozitiv (anormal) este indiciul prezenţei bacteriilo­r și ciupercilo­r în spută, fapt ce poate fi cauza bronșitei, pneumoniei sau tuberculoz­ei.

Cei care au sau au avut în familie cazuri de cancer pulmonar ar trebui să facă investigaţ­ii suplimenta­re privind starea plămânilor, cum ar fi radiografi­a pulmonară sau tomografia computeriz­ată, la recomandar­ea medicului, care trebuie să fie informat cu privire la riscuri.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania