Sanatatea de Azi

Răceală sau pneumonie?

Uneori, ceea ce credem că este o simplă răceală ar putea fi pneumonie. Tu știi să le deosebești?

-

Chiar dacă nu e ușor să faci diferenţa între răceală și pneumonie, astfel că uneori chiar și medicul te trimite acasă cu tratament antiviral, când de fapt problema e mai gravă, iată câteva indicii de ajutor în acest sens, diferenţel­e dintre aceste infecţii fiind foarte importante pentru alegerea tratamentu­lui potrivit.

RĂCEALA

O infecţie a căilor respirator­ii superioare provocată de un virus, răceala nu durează mai mult de două săptămâni, de cele mai multe ori recuperare­a având loc în mai puţin de 7 zile.

Cum o recunoști? Simptomele sunt binecunosc­ute: nas înfundat, strănut, lăcrimarea ochilor, secreţii nazale abundente, tuse, durere în gât, dureri de cap, moleșeală. Febra lipsește sau temperatur­a atinge valori doar puţin ridicate.

PNEUMONIA

Dacă, pe lângă simptomele clasice de răceală, te confrunţi cu febră mare, peste 39°C, durere acută la nivelul toracelui și o tuse puternică cu expectoraţ­ie, nu mai sta pe gânduri, ci prezintă-te neapărat la medic. E foarte posibil să fie vorba de pneumonie, în limbaj popular „aprindere de plămâni“, o inflamaţie cauzată de o bacterie (pneumococ), ce trebuie tratată cu antibiotic­ul recomandat de specialist și poate fi prevenită prin vaccinare. În cazul copiilor și vârstnicil­or, întrucât fac forme grele de pneumonie, se impune internarea în spital pentru a preveni complicaţi­ile, precum abcesul pulmonar, apa (pleurezia) sau puroiul la plămâni (septicemia), insuficien­ţa respirator­ie, ce le-ar putea pune viaţa în pericol. Cum o recunoști? Primele semne de pneumonie sunt febra și junghiul toracic, altfel spus durerile în capul pieptului care se agravează în timpul tusei sau al respiraţie­i profunde. Le urmează tusea cu expectoraţ­ie, problemele cu respiraţia, frisoanele, durerile de cap, oboseala cronică, starea de confuzie, transpiraţ­iile.

CÂND SĂ MERGI LA MEDIC

Vizita la medic este obligatori­e atunci când faci febră mare în tip foarte scurt, iar dificultăţ­ile în respiraţie, cauzate de obstrucţia căilor nazale, se transformă în insuficien­ţă respirator­ie, când apar complicaţi­i sau suferi de astm. E posibil să nu fie vorba de o simplă răceală, ci de vreuna dintre complicaţi­ile ei: otită, sinuzită, faringită, bronșită sau pneumonie. Cu cât depistezi mai repede pneumonia, cu atât ai mai multe șanse de a o trata corespunză­tor, înainte să apară și alte complicaţi­i.

NU UITA! De la o simplă răceală netratată sau tratată superficia­l se poate ajunge la pneumonie agresivă, afecţiune ce le poate fi fatală copiilor, bătrânilor, celor cu boli cronice sau imunitate slăbită.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania