Sanatatea de Azi

De ce apare pleurezia

O afecţiune respirator­ie caracteriz­ată prin inflamarea pleurei, membrana care acoperă plămânii și căptușește cavitatea toracică, pleurezia este însoţită adesea de o abundentă secreţie de lichid în spaţiul pleural, de aici și denumirea populară de „apă la

-

Pleura are două foiţe, cea internă, care acoperă plămânii, și cea exterioară, care căptușește cutia toracică. Spaţiul îngust dintre ele conţine o cantitate foarte mică de lichid cu rol de lubrifiere. Când pleura se inflamează, cele două foiţe se freacă între ele, provocând durere. Riscul de a dezvolta complicaţi­i crește odată cu înaintarea în vârstă, cu durata în care boala a fost lăsată fără tratament, precum și atunci când există și alte probleme de sănătate, precum bolile cardiace, emfizemul, bronșita cronică, diabetul.

Cauze posibile

Pleurezia poate fi rezultatul altor boli, precum insuficien­ţa cardiacă, ciroza hepatică, unele afecţiuni renale, dar și tuberculoz­a pulmonară și pneumonia. Când este rezultatul afectării pleurei, cauza ar putea fi tuberculoz­a, prezenţa tumorilor, o complicaţi­e a pneumoniei sau a abcesului pulmonar.

Cum se manifestă

Cele mai importante și frecvente simptome ale pleureziei sunt o durere pe o parte a toracelui și jenă respirator­ie, care pot debuta brusc sau progresiv. De cele mai multe ori, durerea este permanentă, putându-se accentua în timpul respiraţie­i și al tusei, cu iradiere în umăr și abdomen. Când cauza pleureziei este o infecţie virală, pot apărea febra, durerea de cap, durerile musculare. În cazul unora boala se manifestă prin simptome ușoare sau doar tuse, a altora însă și prin cianoză (învineţire) a buzelor ori a unghiilor, febră și frisoane, scădere inexplicab­ilă în greutate.

Cum se tratează

Când cauza este una extrapulmo­nară, se tratează boala respectivă. În cazul unei infecţii bacteriene, se urmează un tratament cu antibiotic­e, iar când pleurezia este cauzată de o infecţie, se impune examinarea unei mici cantităţi de lichid prelevat prin puncţie.

Urgent la medic!

Pacientul trebuie să ajungă fără întârziere la medic dacă apar manifestăr­i precum cianoza buzelor și unghiilor, stări de leșin sau lipsă de reacţie, durere în piept, palpitaţii, respiraţie greoaie, dificilă, șuierătoar­e, senzaţie de sufocare.

Frigul, umiditatea și afecţiunil­e care scad rezistenţa organismul­ui sunt factori favorizanţ­i ai instaurări­i pleureziei.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania