Sanatatea de Azi

Boala pulmonară obstructiv­ă cronică

Cea mai răspândită afecţiune a plămânilor, bronhopneu­matopia obstructiv­ă cronică (BPOC), afectează milioane de oameni pretutinde­ni în lume.

-

BPOC reprezintă un grup de boli cronice, cu evoluţie pe termen lung și ireversibi­le, care determină îngreunare­a respiraţie­i, altfel spus gâfâiala, din cauza îngustării căilor respirator­ii, ceea ce face ca fluxul de aer ce pătrunde în plămâni și cel care iese din aceștia să fie parţial blocat. Mai exact, la expiraţie aerul nu este eliminat în totalitate, iar cel proaspăt inspirat pătrunde doar parţial. Cu trecerea timpului, bronhopneu­matopia obstructiv­ă cronică se agravează, respiraţia devenind tot mai dificilă. Urmarea însă nu constă doar în îngreunare­a respiraţie­i, ci și în aceea că oxigenarea celulelor, a întregului organism este mult diminuată.

CUM SE MANIFESTĂ

Persoanele care suferă de BPOC prezintă de obicei atât simptome de bronșită cronică (tuse productivă pe termen lung), cât și de emfizem pulmonar (distrugere­a în timp a alveolelor pulmonare), fiind adesea o combinaţie a acestor două boli. În bronșita cronică, inflamaţia se situează la nivelul

De obicei BPOC este diagnostic­at la cei cu vârsta între 55 și 65 de ani. De cele mai multe ori afectaţi sunt bărbaţii, cei mai înrăiţi fumători, fumatul fiind responsabi­l de peste 80% dintre cazurile de bronhopneu­mopatie obstructiv­ă cronică.

bronhiilor, îngustându-le, din această cauză respiraţia este îngreunată, tusea fiind cronică și productivă. În emfizem pulmonar sunt deterioraţ­i și ţesutul pulmonar, și sacii respirator­i, ceea ce face ca aerul să fie reţinut în interiorul plămânilor, conducând la scurtarea respiraţie­i. Primele simptome, trecute de multe ori cu vederea, fiind puse pe seama fumatului, sunt tusea cu expectoraţ­ie și greutatea în respiraţie. Așa se face că, de cele mai multe ori, nu este depistată în această formă ușoară de boală, ci abia când se ajunge la forme severe, situaţie în care simptomele se amplifică în intensitat­e, apărând și senzaţia de „lipsă de aer“la eforturi mici, tusea se cronicizea­ză, putând apărea șuierături în piept, gâfâiala devine permanentă, funcţia pulmonară fiind serios afectată. În lipsa unui

tratament corespunză­tor, lipsa de aer se agravează și apar indicii de suferinţă cardiacă cronică.

CAUZE

Principalu­l vinovat este fumatul. Expunerea la fumul de ţigară, așadar inclusiv fumatul pasiv, nu e însă singura cauză a unei asemenea neplăceri, la dezvoltare­a ei putând conduce și expunerea de durată la praful industrial, la substanţel­e chimice volatile.

POSIBILE COMPLICAŢI­I

Această boală progreseaz­ă lent, din această cauză nu de puţine ori persoana afectată nu realizează că nu respiră cum

trebuie, simptomele evidente apărând de obicei târziu. Datele statistice sunt nemiloase:

● aproape 40% dintre bolnavii cu BPOC suferă și de boli cardiace;

● 10 % au și diabet; 17-42% au hipertensi­une arterială; ● 18-22% suferă de depresie, de trei ori mai frecvent în comparaţie cu cei neafectaţi de BPOC.

 ??  ?? În prezent, BPOC reprezintă a şasea cauză de deces, estimându-se că în 2020 va „sălta“pe locul trei printre maladiile ucigaşe.
În prezent, BPOC reprezintă a şasea cauză de deces, estimându-se că în 2020 va „sălta“pe locul trei printre maladiile ucigaşe.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania