Sanatatea de Azi

Cum se manifestă bronșita

Inflamarea căilor aeriene, a bronhiilor, care conduc aerul la plămâni, în termeni populari „răceală la plămâni“, bronșita apare într-adevăr de multe ori după o răceală. Și tot de multe ori, nu prea e băgată în seamă.

-

Când bronhiile se inflamează, căile respirator­ii se îngustează și încep să secrete mai mult mucus care le blochează. Organismul, pentru a respira mai ușor, încearcă să scape de aceste secreţii prin tuse. Aceasta și o senzaţie de arsură în coșul pieptului sunt și primele simptome ale bronșitei.

Două forme ale bolii

Acută sau cronică sunt formele sub care se prezintă bronșita. Cea dintâi este de cele mai multe ori lipsită de gravitate și se vindecă ușor. Cea de-a doua, însă, necesită un tratament complex și de durată. BRONȘITA ACUTĂ apare adesea la câteva zile după o răceală sau gripă, virusurile find de obicei principala cauză. La început se manifestă printr-o tuse seacă, aceasta devenind productivă după câteva zile. Cum o recunoști? Apare ca o arsură în piept și tuse seacă, iar aceasta, după câteva zile, poate trece într-una cu expectoraţ­ii, febră ușoară. În majoritate­a cazurilor, trece în două-trei săptămâni, tusea putând persista însă alte câteva săptămâni. Bronșita acută este mai frecventă în timpul iernii, în nouă din zece cazuri fiind provocată de un virus, mai rar de vreo bacterie.

BRONȘITA CRONICĂ. Fumatul este considerat a fi principala cauză a instaurări­i bronșitei cronice. Nu este însă singurul vinovat, incriminat­ă putând fi și expunerea la praf sau la gaze toxice.

Cum o recunoști? Tusea persistent­ă este productivă, respiraţia șuierătoar­e, apar senzaţia de sufocare și dificultat­e la efort.

Posibile complicaţi­i

Nu puţini sunt cei care sunt convinși că bronșita, nefiind decât o simplă răceală, trece de la sine. Nu e nicidecum așa. Netratată corespunză­tor, bronșita acută poate trece în pneumonie, iar bronșita cronică în obstrucţia respiraţie­i, după care se ajunge uneori chiar la insuficien­ţă respirator­ie. Așadar, n-o trece cu vederea! Așteptând să treacă de la sine, nu faci decât să permiţi infecţiei să avanseze spre plămâni.

DE REŢINUT!

În funcţie de cauza care a provocat-o, un virus sau o bacterie, bronșita este contagioas­ă. Nu și atunci când vinovaţi sunt fumatul, poluarea sau alte substanţe iritante inhalate.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania