Alo!

Albanci žele istrebljen­je Srba sa Kosova i Metohije

„Kada bi nešto slično dolazilo iz Srbije, verovatno bi reakcije bile žestoke”, rekao je predsednik Srbije

-

Evopski komesar za proširenje Johanes Han juče nije želeo da komentariš­e pretnje koje Srbiji dolaze iz Prištine, navodeći da je tamo u toku predizborn­a kampanja, s čime se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije složio, rekavši da njega takve izjave brinu i plaše, te da ih ne vidi kao deo kampanje.

Vučić je zbog toga na pres-konferenci­ji koju je nakon razgovora držao za Hanom rekao da, uz sve poštovanje koje ima prema komesaru, mora da napomene da ga zabrinjava činjenica da su te izjave najteže moguće pretnje jednom narodu, a da, s druge strane, izostaju adekvantne rekacije iz sveta.

- Kada bi nešto slično dolazilo iz Srbije, verovatno bi reakcije bile žestoke - primetio je Vučić.

Han je, ne želeći, kako je rekao, da dalje zalazi u te stvari, poručio kako smatra da su građani regiona opredeljen­i za evrointegr­acije, za mir i stabilnost, jer im to jedino obezbeđuje čalnstvo u EU, te da odgovorni političari moraju da razumeju težnje građana i tome daju svoj doprinos. - Ne bismo se baš igrali, tačno je da ljudi u regionu žele mir i stabilnost, ali zabrinjava činjenica da se daju najteže moguće izjave, koje predstavlj­aju čak i pretnju postojanju jednog naroda, i da prolaze nekažnjeno - odgovorio mu je predsednik Vučić i zaključio da ne misli da se radi o kampanji, niti o dobijanju glasova, ali je dodao da on ne želi nikoga da vređa, niti da koristi teške reči i odgovara na pretnje. - S jedne strane, taj odnos ne sme da bude prožet isključivo mitskim pristupom, a s druge strane, ni toga da kažemo da ćemo lako da se odreknemo svega što nam pripada. To mora da bude ozbiljna diskusija, zasnovana na argumentim­a - kazao je Vučić i zamolio članice EU

i sve druge svetske zvaničnike da na objektivan i nezavisan, racionalan način ocenjuju postupke lidera na Balkanu, a političare u Prištini da razmišljaj­u na drugi način i pokušaju da prevaziđu ono što su radili pre 20 godinam i da počnu da razmišljaj­u šta će biti za 20 godina.

Nasuprot ovoj temi, o kojoj su se Vučićeva i Hanova razmišljan­ja razlikoval­a, o carinskoj su uniji na Balkanu imali potpuno iste stavove.

- Prvi put sad kažem da je to sjajna ideja - poručio je evropski komesar, a obojica se složila da treba da se unapredi saradnja među državama regiona.

- Naš zajednički cilj je mir, stabilnost i prosperite­t i u tom smislu, iako se to možda nekome ne sviđa, Srbija ima ključnu ulogu. Srbija je najveća zemlja u regionu i zato ima posebnu odgovornos­t i drago mi je da vidim da se ona ovde uzima za ozbiljno - poručio je Han. E. A.

To što govore Albanci nije

plod kampanje

Vučić

 ??  ?? Vučić nazivao Hana iskrenim prijatelje­m, a Johanes njega „gospodine predsednič­e“
Vučić nazivao Hana iskrenim prijatelje­m, a Johanes njega „gospodine predsednič­e“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia