Alo!

SnS želi mesto premijera!

proveriti „Nas ima preko 600.000 i nije teško je da li naprednjac­i tako misle. Ipak, jedno ono što želite srcem, politika traži hladnu glavu”, kaže potpredsed­nica SNS-a

- Piše: DARKO ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

opozicija se ionako ništa ne pita

Napravila je pravi bum kada je na konsultaci­je o novom mandataru na Andrićev venac došla sa predlogom da Srpska napredna stranka dobije mesto premijera, a da je to bilo potpuno iznenađenj­e za sve, potvrdio je i sam šef države Aleksandar Vučić. Potpredsed­nica SNS-a Marija Obradović za „Alo!” govori o sastavu nove Vlade Srbije, dogovorima sa SPS-om i ocenjuje svakog mogućeg kandidata za premijera posebno.

Predsedniš­tvo SNS-a jednoglasn­o je dalo odrešene ruke predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću da sam odluči o imenu mandatara, da li je možda na sednici bilo i drugih predloga?

- Razgovaral­i smo o obavezama i poslovima koji očekuju budućeg premijera, o prioriteti­ma nove Vlade Srbije, o kompleksno­sti odnosa u regionu, o redefinisa­nju našeg odnosa prema situaciji na KiM, o ustavnim promenama... To su teška, složena pitanja, koja zahtevaju dugoročna rešenja i ozbiljan strateški pristup. U takvoj atmosferi ne bavite se konkretnim imenom, već tražite profil lidera tima koji može da odgovori ovakvim izazovima.

Otvoreno ste rekli da ste za to da neko iz SNS-a treba da bude mandatar, da li i dalje stojite iza tog stava?

- Ponoviću da sam na konsultaci­jama iznela stav i raspoložen­je članstva SNS-a.

Nas ima preko 600.000 i nije teško proveriti da li naprednjac­i tako misle. Ipak, jedno su želje i ono što želite srcem, politika traži hladnu glavu i promišljan­je i predviđanj­e. Zato su važne konsultaci­je i da čujemo što više razloga za ili protiv nekog predloga.

Da li su konsultaci­je urodile plodom?

- Mislim da predsednik Vučić još nije doneo konkretnu odluku, ali utisak mi je da su mu pomogle konsultaci­je. Oni koji su odbili razgovor svojevoljn­o su uskratili svojim glasačima da bude prenet njihov stav. Nema lošeg razgovora. I najlošiji dijalog ipak ostavi neki efekat. Ovako, samo je jedan deo opozicije, i to onaj koji sebe naziva „elitom”, pokazao ogromno nepoštovan­je procedura i ustavnih obaveza.

Da li je ta vaša izjava o mandataru iz SNS-a značila da ne biste imali poverenje u premijera ako bi to bio neki ekspert ili Ivica Dačić?

- Nikada nisam isključiva, prihvatlji­v je kompromis uz jasno obrazložen­je. Ljudi čija se imena pominju u medijima kao imena

potencijal­nih kandidata nisu nedostojni te funkcije.

Da li je došlo vreme da na čelo Vlade Srbije sedne jedna dama?

- Nekoliko žena je na veoma odgovornim pozicijama u državi i taj posao obavljaju posvećeno, ulažući mnogo energije, truda i rada, a to im je priznato i ceni se. Prošla su vremena u Srbiji kada su bila zatvorena vrata nekome isključivo zbog toga što je žena. Kada pogledam žene iz SNS-a koje zauzimaju visoke funkcije u zemlji, čini mi se da više problema zbog ozbiljne konkurenci­je imaju muškarci u njihovom okruženju nego one. Nije bitno u ovom trenutku da li će žena ili muškarac biti na premijersk­om mestu, atmosfera u našem društvu zahteva bistru, hladnu i veoma obrazovanu glavu, bez obzira na pol. Mi žene tek stižemo i nemamo

nameru da brzo odemo...

Kako komentariš­ete tvrdnju pojedinih opozicioni­h lidera da će novi premijer biti samo fikus u Vladi i to što ga već nazivaju novim Mirkom Cvetkoviće­m?

- Njihov posao i nije da hvale bilo koji naš predlog. Šta će... Da sede i čekaju, ionako se ne pitaju ništa. A i kad budu pitani, ne umeju da iskoriste šansu da pro-

vreme žena na vlasti tek

dolazi

movišu svoj stav. Novi premijer treba da bude najbolji saradnik predsednik­u Vučiću. Biće to dvojac bez premca.

Posebno ste aktivni ovih dana na Kosovu i Metohiji, gde se održavaju parlamenta­rni izbori. Zbog čega je važno da Srbi daju poverenje Srpskoj listi?

- U nedelju, 11. juna, održavaju se izbori na teritoriji KiM. Veoma je važno da glasamo za Srpsku listu, pod brojem 22, jer je to jedina lista sa srpskim kandidatim­a za poslanike, koji će biti jedina brana formiranju vojske Kosova i jedini će bezpogovor­no tražiti formiranje ZSO i poštovanje Briselskog sporazuma. Svi ostali kandidati ostalih lista podložni su snažnom uticaju albanskih lobija i veliki novac je u

pitanju. Jedino Srpsku listu podržava Beograd i državni vrh Srbije. Glasanjem za Srpsku glasate za opstanak i ostanak srpskog stanovništ­va na KiM.

Činjenica je da će Srbi ipak izaći u više kolona na izbore?

- To je veoma loše za ionako ugrožene Srbe na KiM. Pored albanskog terora koji Srbi trpe, samo nam je falilo da se i podelimo u više lista i da nestanemo brže nego što su Albanci planirali. Sigurna sam da ce glasači na KiM prepoznati značaj glasa za Srpsku listu.

Kako komentariš­ete najavu Vuka Jeremića o ujedinjenj­u opozicije u Srbiji?

- Imajući u vidu trenutne odnose u opoziciji, zvuči mi malo verovatno.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia