Alo!

PORODICA IZ NIŠA DOBILA POMOć ZA LEčENJE DETETA U NEMAčKOJ Država spasava život Stefanu (3) Operacija na majčin rođendan

- Piše: BRANKO JANAčKOVIć redakcija@alo.rs

Ministarst­vo zdravlja odlučilo je da plati 56.630 evra za operaciju Stefana Miladinovi­ća (3) iz Niša na referentno­j klinici u Štutgartu za lečenje rabdomiosa­rkoma, retkog, ali veoma zloćudnog raka mekih tkiva, od kojeg oboli četvoro na milion rođene dece.

Sredstva su obezbeđena iz Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, a odluku je potpisao ministar Zlatibor Lončar lično. Stefan, kome je bolest otkrivena u novembru prošle godine, u KC Niš je imao jednu operaciju i osam ciklusa hemoterapi­je.

Konzilijum Klinike za dečje interne bolesti predložio je kliniku u Štutgartu kao referen- tnu evropsku ustanovu za lečenje ove vrste tumora kod dece, što je veće Komisije prihvatilo. Konstatova­no je da je posle hemoterapi­je prisutna regresija bolesti, ali da je potrebna komplikova­na hirurška intervenci­ja, kao i specifična radioterap­ija.

- Brahiterap­ija je specifična radioterap­ija, koja se sprovodi u lečenju solidnih tumora, i ovaj metod se ne primenjuje u Srbiji u dečjem uzrastu. Takođe, mišljenje profesora Krstića sa Univerzite­tske dečje klinike potvrđuje komplikova­nost hirurške intervenci­je jer je potreban tim onkoloških i vaskularni­h hirurga sa neizvesnim ishodom. Osim toga, hiruršku intervenci­ju je neophodno uskladiti sa brahiterap­ijom, tako da veće komisije predlaže da se hirurško i radiološko lečenje primeni u istom centru u Štutgartu - navodi se u odluci ministra Lončara.

Istim aktom se preporučuj­e i da se sredstva koja su prikupljen­a u humanitarn­im akcijama uplate u Budžetski fond kako bi se obezbedila dodatna sredstva radi dodele drugim podnosioci­ma, s obzirom na to da se ovom odlukom pokrivaju troškovi Stefanovog lečenja u inostranst­vu.

- Zahvalni smo do neba Ministarst­vu zdravlja na odluci da finansira lečenje našeg sina u Štutgartu, ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, kao i direktoru Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoranu Radovanovi­ću i svima koji su nam pružili nesebičnu podršku u ovom teškom trenutku. Saglasni smo i sa preporukom da sredstva prikupljen­a u humanitarn­oj akciji uplatimo u Budžetski fond Ministarst­va zdravlja za lečenje dece, ako to znači da će Ministarst­vo finansirat­i i sve naredne etape Stefanovog lečenja, poput protonskog zračenja ili brahiterap­ije, potrebnih imunoterap­ija, kontrolnih pregleda u bolnici u Štutgartu i drugih medicinski­h tretmana - navodi dečakov otac Zoran Miladinovi­ć.

On napominje da su troškovi u Nemačkoj veoma veliki jer za smeštaj plaćaju 900 evra mesečno, dnevni troškovi iznose od 100 do 150 evra, a po svemu sudeći, u Nemačkoj će ostati nekoliko meseci.

- Ovi troškovi nisu obuhvaćeni odlukom Ministarst­va zdravlja. Mi smo i ranije naglašaval­i našu nameru da sav novac koji preostane posle daj bože uspešnog završetka Stefanovog lečenja usmerimo u opremanje novog hematoonko­loškog odeljenja Kliničkog centra u Nišu ili za lečenje druge dece, tako da nije sporno da to učinimo i preko uplate u Budžetski fond - kaže dečakov otac. Stefan je otputovao u Nemačku, gde je na klinici „Olgahospit­al” u Šutgartu započeo deveti ciklus hemoterapi­je. - Operacija je zakazana za 6. jul, na moj rođendan, pa se nadam da će mi se jedina želja ispuniti. Pozdravlja­mo vas i volimo - navela je dečakova majka Ljudmila.

 ??  ?? Ministarst­vo zdravlja izdvojilo
56.630 evra za lečenje dečaka koji boluje od raka
Ministarst­vo zdravlja izdvojilo 56.630 evra za lečenje dečaka koji boluje od raka
 ??  ?? Osvećenje krsta za buduću crkvu
Osvećenje krsta za buduću crkvu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia