Alo!

Gradi se crkva u „Sivom domu”

-

Osveštavan­jem krsta na mestu gde će biti izgrađena crkva i svečanom akademijom Vaspitno-popravni dom u Kruševcu obeležio je 70 godina postojanja. Ambasador Andrea Oricio, šef misije OEBS-a u Srbiji, školi koja radi u domu uručio je računarsku opremu vrednu 6.500 evra.

Zgrada prvog Vaspitno-popravnog doma, pored puta KruševacBr­us, podignuta je pred Drugi svetski rat za potrebe zatvora. Prolazeći pored ove zgrade u proleće 1947. godine, Slobodan Penezić Krcun, tadašnji ministar unutrašnji­h poslova Narodne Republike Srbije, procenio je da bi ta lokacija bila idealna za vaspitno-popravni dom jer su maloletne delinkvent­e u to vreme smeštali na Adi Ciganliji.

- Penezić me je pitao da li sam čuo za Makarenka. Pošto sam odgovorio potvrdno, uručio mi je knjigu „Pedagoška poema“, štampanu na ruskom, i tri miliona dinara. To je bilo sve za put u Kruševac - prisećao se Milorad Bisić, prvi upravnik Vaspitno-popravnog doma. Prva grupa maloletnik­a „pitomaca“sa Ade Ciganlije prispela je u Dom 11. juna 1947. godine. Maloletnik zaveden pod rednim brojem jedan bio je 16-godišnji Pavle Milošević, u dom upućen zbog krađe očevog dvogleda.

VP dom danas ima kapacitet od 350 mesta, a trenutno je u njemu smešteno 205 štićenika. Najzastupl­jenija krivična dela su teška krađa - 29 odsto, razbojništ­vo - 25 odsto, nasilničko ponašanje - 10 odsto, a osam odsto štićenika je počinilo ubistvo. VP dom je postao poznat pre 30 godina, kada je snimljena TV serija „Sivi dom“, koja je nedavno repriziran­a. S. M.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia