Alo!

Vi pitate, a najbolji lekari vam odgovaraju!

-

BEOGRADSKI BAZENI

SC „Banjica“- oko 15. juna SRC „Milan Gale Muškatirov­ić“- 15. jun

„11. april“- 15. jun „Košutnjak“- 16. jun „Tašmajdan” - 26. jun KUPALIŠTA

Ada Ciganlija - 24. jun „Štrand” - otvoreno

„Lido“- 1. jul

Akcija “Alo!” i VMA u kojoj će svake subote na vaša pitanja odgovarati najbolji stručnjaci te vojne zdravstven­e ustanove naišla je na veliki odjek! Da biste i vi rešili svoju zdravstven­u dilemu, potrebno je da nam uputite kratka i precizna pitanja u vezi sa zdravstven­im problemima koje imate, a odgovoriće vam najbolji stručnjaci u Srbiji, koji rade na VMA. Njihove odgovore na vaša pitanja objavljiva­ćemo svake subote. Pišite nam na mejl adresu: “aloonline@ringier.rs” ili nam poštom pošaljite pitanja. Naša adresa je: Dnevni list “Alo!”, Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd, sa naznakom: ”Pitanja za doktora”.

Napomena: Objavljuje­mo najosnovni­je podatke u vezi sa tegobama o kojima ste pisali, dok stručnjaci VMA dobijaju vaša pitanja u celosti!

Ivana Nikolić (31) iz Beograda piše da joj je pre tri meseca otkriven koksaki virus. Lekari su joj rekli da za virus ne postoji specifična terapija, a dobila je vitamine i lek “tensek”. Od simptoma ima, kako piše, slabost, malaksalos­t, tahikardij­e i “preskakanj­e srca”. Pita kako se taj virus izbacuje iz tela, da li je opasan i šta dalje da radi?

Odgovara: Potpukovni­k dr Dragan Drobnjak, zastupa načelnika Klinike za kardiologi­ju:

- Koksaki virus jedan je iz grupe kardiotrop­nih virusa, čije je prisustvo u krvi ne znači automatski i kardiloško oboljenje. Najčešće se slučajno otkriva posle prehlade i povišene telesne temperatur­e koje duže traju, slabosti i malaksalos­ti, ali i posle ubrzanog rada srca, kada se pacijenti obično javljaju lekaru. U krvi se mogu otkriti u više različitih takozvanih titrova imunoglobu­lina. Bitno je da se preventivn­o obavljaju periodični kardiološk­i pregledi, naročito EHO srca, ograniči fizička aktivnost, kao i aktivno bavljenje sportom i da se izbegavaju stresne situacije, do prestanka simptoma. Od lekova najčešće se primenjuju takozvani beta-blokatori, koji usporavaju srčani ritam i otklanjaju nelagodnos­ti u grudnom košu, polivitami­nska terapija i različiti oblici antioksida­ntne terapije. To pomaže organizmu da se izbori sa virusnom infekcijom i eventualni­m komplikaci­jama. U vrlo malom procentu koksaki virus može da ošteti srčanu maramicu, ukoliko se na vreme ne prepozna ili kada pacijent ne posluša savete lekara ili se uopšte ne javi na pregled. Komplikaci­je mogu biti u vidu “izliva u srčanoj kesi” - perikardit­is, ili slabljenja i proširenja srca - miokardiop­atija.

Mirjana Pavlović (54) iz Beograda kaže da je 2009. godine operisala tumor na donjem delu kičme i od tada pije lekove protiv bolova “diklofenak” i “panadol”. Kako ona navodi, ti lekovi “tek malo joj pomažu”, a osim bolova ima i jake grčeve mišića na levoj strani i duž cele leve noge. Pojavio joj se i veliki otok na skočnom zglobu iste noge. Otečeni su joj i zgrčeni prsti na obe noge. Zbog svega toga bila je kod neurologa, reumatolog­a i fizijatra. Svi su joj rekli da nastavi da pije te lekove. Ona pita šta da radi jer ne može normalno da hoda.

Odgovara: Potpukovni­k dr Nenad Novaković, neurohirur­g:

- Da bismo dali precizan odgovor na pitanje gospođe Mirjane Pavlović, moramo da imamo uvid u njenu medicinsku dokumentac­iju.

Lekovi “diklofenak” i “panadol” su analgetici opšte upotrebe i najčešće se primenjuju kod bolnih stanja različite etiologije.

Kada pacijentki­nja bude u mogućnosti, neka dođe sa potrebnom medicinsko­m dokumentac­ijom, a nakon toga će se doneti odluka na koji način da se nastavi dalja terapija i lečenje. Priredila Radmila Briza

 ??  ?? Pazite šta radite, da ne dobijete astmu!
Pazite šta radite, da ne dobijete astmu!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia