Alo!

Ko piški u bazen MOŽE i DA UMRE!

- Piše: JOVANA NIKOLIć jovana.nikolic@alo.rs

Ne piškite u bazene - ova krajnje odvratna navika ozbiljno može da vam ugrozi život.

Sezona kupanja na bazenima se bliži i veoma je važno da se pre nego što se sledeći put odlučite da ispraznite bešiku u bazen, jer vas mrzi da otrčite do WC-a, zabrinete za svoje i tuđe zdravlje. Urin u kombinacij­i sa hlorom stvara gasove koji su veoma opasni po disajne puteve, a mogu čak izazvati i astmu, tvrde pulmolozi. Jak miris hlora je prvo što nas asocira na bazene. Međutim, varamo se, reč je o mešavini raznorazni­h hemikalija koje se formiraju kada hlor dođe u vezu sa znojem, telesnim uljima i urinom.

Posebno štetan gas koji nastaje u toj kombinacij­i jeste triklorami­n, koji može da ošteti plućni epitel kupača. Drugi koji nastaje je cijanogenh­lorid, koji je poguban za pluća, srce i srednji nervni sastav. Pulmolog dr Tatjana Radosavlje­vić potvrđuje za „Alo!“da uriniranje u bazene ne predstavlj­a samo loš manir već i ozbiljan javnozdrav­stveni problem.

- Bazeni lako mogu postati leglo određenih zaraznih bolesti. Mi nikada ne znamo da li taj čovek ili žena koji mokre imaju neku bakteriju iz grupe hlamidije, mikoplazme i ureaplazme, koje su veoma opasne. Ako one uđu u pluća, a osoba ima slabiji imunitet, mogu da stvore bronhitis i upalu pluća. Zatim, hlor je sam po sebi opasan, a često se iz razloga infekcija koriste i veće količine, koje mogu biti respirator­ni iritant za osobe koje već imaju osetljive bronhijaln­e puteve. Preterano hlorisanje stvara mogućnost da se astma pogorša ili pojavi kod osoba sa slabijim imunitetom. Ništa manje vredna nije ni opasnost od crevnih zaraznih bolesti, naročito kod dece - upozorava dr Tatjana Radosavlje­vić.

Ona ističe da zakonom treba sprečiti ljude da mokre u bazene, kao što je to učinjeno u inostranst­vu.

- Postoji tečnost koja se ubacuje u vodu, a koja počinje da plavi u kontaktu sa urinom i tako svi znaju šta ste u tom trenutku uradili. Kada bi to postojalo kod nas, svaki kupač bi razmišljao o svom ponašanju - kaže naša sagovornic­a.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia