Alo!

mejn kun i sve njene legende

Kao i za svaku pasminu staru nekoliko stotina godina, i za poreklo ove mačke vežu su više ili manje verovatne priče

- Piše: R. N. redakcijae@alo.rs

Jedna od njih kaže kako je mejn kun mačka nastala ukrštanjem domaće mačke i rakuna. Na taj način, kaže legenda, nastala je „rakunska mačka”, mačka čupavog repa i boja sličnih rakunu. Naravno da to genetski nije moguće.

Prema drugoj legendi, engleski kapetan Čarls Kun je ploveći po svetu sakupio desetak dugodlakih mačaka, čiji je zadatak bio da čuvaju brodove od najezde pacova. Prilikom svakog sidrenja mačke su zajedno sa kapetanom išle na kopno. Tako su se na području američke savezne države Mejn ukrštale sa domaćim mačkama, što je dovelo do stvaranja dugodlake pasmine koja u svom nazivu nosi ime pokrajine i prezime kapetana Kuna.

Istina je da je pasmina dobila ime po navedenoj pokrajini, ali istorijske knjige su pokazale da u to vreme na tom području nije postojao kapetan Kun.

Možda i najpopular­nija legenda o nastanku pasmine jeste ona o povezanost­i mejn kun mačke i Marije Antoanete i Francuske revolucije.

Legenda kaže kako je tadašnja francuska kraljica tokom revolucije zajedno sa ljubavniko­m planirala da pobegne iz Francuske, i to u već spomenutu državu Mejn. Uz nameštaj, nakit i ostale vredne stvari, francuska kraljica je na put povela i svojih šest dugodlakih mačaka. Na njenu žalost, tokom priprema za beg Marija Antoaneta je uhapšena, a u strahu za vlastiti život, kapetan broda, inače njen ljubavnik, koji je trebalo da je vozi zajedno sa mačkama, pobegao je u Mejn. Tako je, prema legendi, nastala mejn kun mačka. Međutim, ma kako romantično zvučala, ni ta priča o poreklu ove mačke nije istinita.

Ono što je zajedničko svim legendama jeste da ih povezuje američka pokrajina Mejn, pa se Amerika smatra domovinom mejn kun pasmine. Poznati veterinar i autor brojnih knjiga o životinjam­a Brus Fogl piše kako su preci mejn kuna najverovat­nije britanske mačke, ruske dugodlake i skandinavs­ke mačke, koje su na područje SAD došle sa prvim doseljenic­ima. Fogl takođe navodi kako je prva mejn kun mačka koja se pojavila na izložbi bio crno-beli Keptn Dženks of d Hors Marins. Bilo je to 1861. godine.

U dvadesetom veku na lestvici popularnos­ti prestigle su ih persijske mačke. Ipak, pasmina se održala zahvaljuju­ći farmerima koji su u njima prepoznali odlične lovce. Interes za ovom pasminom vratio se nakon Drugog svetskog rata i danas mejn kun mačka spada u pet najpopular­nijih mačaka na svetu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia