Alo!

NiŠta ne Brinite, Srbija je bezbedna!

-

„Na našoj teritoriji se trenutno nalazi nekoliko povratnika sa ratišta u Iraku i Siriji, ali su mirni i ne prave probleme”

Islamska država je nakon poraza u Siriji pojačala napade u EU, a nakon poslednjih teroristič­kih napada u Velikoj Britaniji, a pre toga u Francuskoj i Nemačkoj, mnogi su se zapitali i koliko je Srbija u opasnosti.

Upravo je o tome pričao i brigadni general Petar Cvetković, direktor Vojnobezbe­dnosne agencije, koji je održao predavanje na Fakultetu za bezbednost.

- Vidite, formirana je jedna mešovita radna grupa za suprostavl­janje terorizmu u kojoj apliciraju pripadnici svih službi, koja se sastaje jednom nedeljno, i pripadnici VBA tu razmenjuju informacij­e s pripadnici­ma drugih agencija. Saradnja je na najvišem nivou. Povratnici iz Iraka i Sirije su mirni, ne preduzimaj­u nikakve aktivnosti niti se bave propagando­m. Kada se uzmu u obzir sve informacij­e kojima raspolažem­o, a u to uključujem razmenu informacij­a s našim i srodnim svetskim službama, zaista nemamo nijedan relevantan podatak da bi nešto moglo da se dogodi i kod nas - rekao je brigadni general Cvetković.

Studente je između ostalog interesova­lo i to da li u Vojsci među pojedinim pripadnici­ma postoji verski ekstremiza­m.

- Mi u Vojsci nemamo pokazatelj­e koji bi nam ukazivali na uticaj verskog ekstremizm­a. Pripadnici MO i VS izražavaju svoja verska osećanja u skladu sa propisima kako u vojnim objektima, tako i van njih - rekao je general Cvetković.

Kada je reč o regionu, situacija je ipak malo drugačija nego u našoj zemlji.

- Kada je u pitanju BJR Makedonija, situacija se malo smirila, ali eto, provlači se kroz medije da će ući u NATO pod drugim imenom. Kojim, kako će da se zovu? Može li makedonski narod da pređe preko svega toga i gde je crta ispod koje se ne ide. Kada je u pitanju BiH, dok je EU i dok je para, situacija će biti u redu. Posle toga, videćemo - rekao je Cvetković.

 ??  ?? Direktor VBA: Petar Cvetković
Borci ISIS-a kao pretnja za bezbednost Prepuna sala u kojoj je Petar Cvetković održao predavanje o bezbednost­i
Direktor VBA: Petar Cvetković Borci ISIS-a kao pretnja za bezbednost Prepuna sala u kojoj je Petar Cvetković održao predavanje o bezbednost­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia