Alo!

Nema seruma protiv zmijskog otrova

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Što je sigurno, sigurno je! Pazite se ujeda zmija, jer većina domova zdravlja u Srbiji nema takozvani antiviperi­num serum ili serum protiv otrova tih gmizavaca! Lekari iz Kostolca, Vranja, Kruševca, Negotina, Zaječara, Beograda i drugih gradova savetuju da je posle ujeda zmije najbolje da se pacijenti odmah upute u Hitnu pomoć, a ako je daleko, onda da je pozovu i sačekaju lekare. Oni još kažu da žrtve ujeda „treba da zaobiđu” lokalne ambulante, jer uglavnom tamo nema seruma protiv zmijskog otrova, već treba da krenu pravo u bolnicu, zdravstven­i ili klinički centar.

- Godinama nisam video antiviperi­num serum u našem domu zdravlja. Doduše, ove sezone još nismo imali pacijente, ali da nam i dođu, samo bi izgubili vreme kod nas! Slali bismo ih u Požarevac. Savet ljudima koji su trenutno na njivama ili na bilo kom drugom mestu u prirodi je da se paze ujeda zmija i da nose gumene čizme. Neka ne zavlače ruke u rupe na drveću, u zemlji i u šipražje. Ukoliko dođe do ujeda, neka odmah zovu Hitnu pomoć ili se upute tamo. Ako su u mogućnosti, neka podvežu deo noge ili ruke iznad mesta ujeda priča za „Alo!” lekar iz DZ Kostolac, koji je želeo da ostane anoniman.

U prestoničk­om DZ Voždovac, koji je nadležan za mnoga prigradska mesta ispod Avale, slična je situacija!

Kako nam prenose njihovi lekari, udaljene ambulante uglavnom nemaju serum, dok ga u centralnom delu Voždovca „malo bude, a malo ne”.

- Taj serum ne može dugo da se drži u ambulanti zbog njegovog roka trajanja, a i čuva se na poseban način. Prošle godine smo imali nekoliko ujeda zmija. Serum nam je stizao iz „centrale” - navodi jedan od lekara te zdravstven­e ustanove i dodaje da je sreća za Beograđane što imaju Infektivnu kliniku u centru grada.

Dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS-a, kaže za „Alo!” da kod njih ima dovoljno seruma.

- Do primanja seruma može da prođe dva sata od ujeda zmije. Tako da gde god da se to desi, pacijent može da stigne na vreme kod nas. Prvo se procenjuje karakteris­tika ujeda, pa se potom aplikuje serum - navodi taj stručnjak.

Zanimljivo je da pojedini stručnjaci razlog za nedostatak seruma u domovima zdravlja vide u tome što je hemičarka koja je radila na tim poslovima u Institutu za virusologi­ju, vakcine i serume „Torlak” dobila otkaz, a posao je prepušten tehničarim­a.

To je za „Alo!” kategoričn­o demantoval­a Vera Stojiljkov­ić, direktorka te institucij­e: - „Torlak“je napravio dovoljne količine antiviperi­num seruma, koje stoje na raspolagan­ju Srbiji - rekla je

ona.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia