Alo!

Krvnik neĆe dobiTi vojSk

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Ništa od vojske Kosova, jer su Srbi posle mnogo vremena bili ujedinjeni. Srpska lista je, prema poslednjim informacij­ama, na vanrednim kosovskim izborima osvojila devet poslanički­h mesta od 10, koliko je predviđeno za Srbe u prištinsko­m parlamentu, tako da je propao plan da se u Skupštinu „ubace četiri prijateljs­ka srpska poslanika koja bi glasala za formiranje oružanih snaga Kosova”.

Nažalost, najveći broj glasova na izborima osvojila je takozvana ratna koalicija koju predvodi Ramuš Haradinaj, koga mnogi vide i kao budućeg premijera, a tu su i Kadri Veselji, kao

i Fatmir Ljimaj, dok je i ekstremni pokret „Samooprede­ljenje“drugi po broju glasova... Ali kako „Alo!” saznaje, Ambasada SAD u Prištini, kao i pojedine članice EU, oštro se protive da pomenuta ratna koalicija i „Samooprede­ljenje“zajedno formiraju vladu, već će se tražiti neko drugo rešenje.

- Traži se kompromis, odnosno da u institucij­e Kosova uđu i predstavni­ci Srba, koji to sigurno neće učiniti ukoliko Ramuš Haradinaj ispuni i delić onoga šta je najavljiva­o, za početak odbacivanj­e sporazuma o uspostavlj­anju Zajednice srpskih opština. Naravno, uvek postoji mogućnost da Haradinaj nastavi s ratnom retorikom, ali ne treba zaboraviti i da bi uskoro s radom trebalo da počne Specijalni sud za zločine na KiM u periodu od 1998. do 2000. i biće zanimljivo videti ko će se sve naći na optužnicam­a - navodi izvor „Alo!”.

S druge strane, kada su u pitanju izbori na KiM, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je „želeo nešto drugačije rezultate što se tiče volje albanskog naroda, ali da nije mogao da bira u njihovo ime“.

- Želimo ozbiljan dijalog s Albancima, ali moraju da znaju da želimo i da očuvamo interese Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji. Takozvana ratna ili veteranska koalicija stranaka, koja je dobila većinu na izborima, ona je grupacija koja je najotvoren­ije pretila Srbima i to će nam stvo-

riti mnogo problema. Borićemo se da sačuvamo stabilnost i nastavimo dijalog, jer time čuvamo stabilnost i mir - naveo je Vučić, ali i ukazao na to da ta koalicija u Prištini sada naspram sebe ima jedinstven blok političkih predstavni­ka Srba, koji će štititi interese Srba i Srbije na KiM.

O tome koliko su važno što je Srpska ostvarila tako dobar rezultat, predsednik Srbije je rekao:

- Ključno je da Albanci nisu kod Srba uspeli da ostvare ono što su želeli. I oni i neki spolja, a to je da imaju neku vrstu kontrole nad srpskim poslanicim­a u donošenju odluka na Kosovu.

Kako je naveo Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM, rezultati izbora su očekivani, ali...

- Ne treba zaboraviti da je Haradinaj pretio da u slučaju njegove pobede neće biti Srbije na KiM. Preko Srpske liste, iza koje je stao predsednik Vučić, pokazalo se da će Srbija biti prisutna u političkom životu na KiM. Ukoliko ova koalicija ponudi Srpskoj listi da uđe u izvršnu vlast, a ostane pri tome da od ZSO nema ništa, kako bi srpski predstavni­ci mogli da učestvuju u takvoj vlasti? Mislim da ćemo imati pokušaj Albanaca da po svaku cenu izbegnu kapacitet koji srpski politički predstavni­ci sada imaju. S druge strane ćemo imati pritisak međunarodn­e zajednice, Brisela i Vašingtona da u toj novoj vlasti budu svakako predstavni­ci, kako oni kažu, manjina. Njima bi najviše odgovaralo da to budu Srbi - naveo je on.

 ??  ??
 ??  ?? Albanske zastave u centru Prištine Imaju velike planove,
ali zavise isključivo od volje Vašingtona i Brisela: Haradinaj i
Veselji
se neće Zbog uspeha Srpske liste, Ramušu ispuniti želja da napravi vojsku Kosova.
Srbima Amerikanci ga teraju da...
Albanske zastave u centru Prištine Imaju velike planove, ali zavise isključivo od volje Vašingtona i Brisela: Haradinaj i Veselji se neće Zbog uspeha Srpske liste, Ramušu ispuniti želja da napravi vojsku Kosova. Srbima Amerikanci ga teraju da...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia