Alo!

Vojni lekari leče po selima

-

U selu Dojkinci, na Staroj planini, udaljenom od Pirota 38 kilometara, Treća brigada Kopnene Vojske Srbije u saradnji sa gradom Pirotom i Crvenim krstom organizova­la je akciju „Lekar na selu”. Na pregled u seosku ambulantu došli su uglavnom vremešni meštani, kojima je zdravstven­a ekipa merila nivo šećera u krvi i radila EKG srca. Crveni krst Pirota je ugroženim osobama u selu delio pakete s hranom i sredstvima za higijenu.

- Radosni smo zbog njihovog dolaska. Stalno pijem lekove. Došla sam da proverim svoje zdravstven­o stanje - priča osamdeseto­godišnja - Ovo je najveće selo na Staroj planini, u kojem trenutno živi 124 meštana. Iako jednom nedeljno dolazi lekar iz doma zdravlja, ova poseta vojnog lekara za sve nas je poseban događaj jer volimo vojsku kaže Dragan Najdanović, predsednik Saveta Mesne zajednice sela.

Ljiljana Stamenović, koja je dobila i paket pomoći Crvenog krsta, koji će njoj i njenom suprugu mnogo značiti. Meštani se raduju dolasku vojnog lekara u selo u kojem je svojevreme­no bila karaula.

- Ovde se teško živi. Radimo koliko možemo, mada su godine pritisle. Obrađujem baštu, iako hodam pomoću dva štapa - kaže baka

Radmila Minčić (81).

Major dr Boban Jelenković, načelnik grupe za zdravstvo u komandi Treće brigade Kopnene vojske, kaže da je na selu „gotovo ista patologija kao kod stanovnika u gradu”.

- To su uglavnom šećer i hipertenzi­ja. Imali smo jednog pacijenta od 90 godina koji je dosta vitalan. Život na planini im prija. Meštani su se obradovali našem dolasku jer vole vojsku - kaže vojni lekar dr Jelenković.

Kapetan Dejan Milenković, referent za civilno-vojnu saradnju u komandi Treće brigade Kopnene vojske, kaže da su izabrali selo Dojkince, koje je dosta udaljeno od grada.

- Naš lekar će meštane pregledati i uputiti na dalje lekarske preglede. Cilj je da obiđemo stanovnike posebno u mestima gde nisu stacionira­ni pripadnici Vojske Srbije - kaže Milenković. Z. Panić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia