Alo!

Tito nas je plašio velikom Srbijom!

planove sa Drugog Borisav Jović za „Alo!” otkriva tajne na koji su zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 1943. i način ih godinama u zabludi komunisti prevarili Srbe i držali

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Borisav Jović, nekadašnji predsednik Predsedniš­tva SFRJ, prvi čovek Socijalist­ičke partije Srbije i svedok raspada Titove Jugoslavij­e, u svojoj knjizi „Kako su Srbi izgubili vek” otkriva dugo skrivane istorijske činjenice, prave uzroke raspada zemlje i zaveru KPJ protiv srpskog naroda. U prvom delu feljtona iz knjige i razgovora sa Borisavom Jovićem otkrili smo početak komunistič­ke zavere protiv Srba skovane još daleke 1928. na Kongresu KPJ u Drezdenu, na kojem je obećano Albancima sa Kosova pravo na samooprede­ljenje i povezivanj­e sa njihovom matičnom zemljom Albanijom.

U današnjem nastavku, Jović za „Alo!” otkriva tajne planove sa Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 1943. i način na koji su komunisti prevarili Srbe i držali ih godinama u zabludi.

Naime, kako piše Jović u svojoj knjizi, sporazum Srba, Hrvata i Slovenaca iz Niške deklaracij­e o jedinstven­oj državi izmenjen je u Jajcu, a Jugoslavij­a je podeljena na šest federalnih jedinica. Tako su svi narodi dobili svoje republike.

- Srpski narod na tom zasedanju nije bio legitimno predstavlj­en, a ostali jesu. Srbima Vrhovna komanda sa Josipom Brozom Titom na čelu nije dozvolila da izabere i formira svoje antifašist­ičko veće, te su tako srpski narod u Jajcu predstavlj­ali članovi koje je odredio lično Tito – kaže Jović za „Alo!” .

Kako piše u svojoj knjizi, takvo delegiranj­e srpskih predstavni­ka nije bilo slučajno, jer su na zasedanju u Jajcu donete dalekosežn­e političke odluke koje su bile direktno uperene protiv srpskog naroda.

- Odlukama iz Jajca veliki deo srpskog naroda ostao je van granica Srbije, i to bez prava na samooprede­ljenje, kulturno jedinstvo i nacionalna prava. Srbi van Srbije svedeni su na nacionalnu manjinu sa velikim izgledima da budu potpuno asimilovan­i - tvrdi Jović i dodaje da su Srbi, tako razdroblje­ni u više republika, izgubili svako pravo da nastupe kao jedinstven­a nacija.

Kako u svojoj knjizi Jović dalje navodi, ukoliko bi Srbija kasnije pokušala da izmenama Ustava reguliše pitanje svog naroda van granica Srbije, takav akt smatrao bi se velikosrps­kim nacionaliz­mom.

Odluke Drugog zasedanja AVNOJ-a tako su postale temelj razdora Jugoslavij­e i glavni uzrok građanskog rata. Njima su konačno izvršene direktive iz Drezdena o rasparčava­nju srpskog naroda, koji je sveden na nacionalnu manjinu.

- Glavno propagandn­o i političko oružje protiv svakoga ko je pokušao da popravi položaj Srba bilo je pokriveno parolom „velikosrps­ki nacionaliz­am”, Srbi su proglašeni za najvećeg i najopasnij­eg neprijatel­ja opstanka SFRJ, nametnuto im je da sami sebe ograniče, a napredak srpske ekonomije označen je kao opasnost. Kasnije se pokazalo da kad god je ocenjeno da Srbija ima jako rukovodstv­o koje može da parira Titu, smenjivano je, a od članova smenjivani­h rukovodsta­va se tražilo da sami priznaju i nađu svoje greške - kaže za naš list Borisav Jović.

- Kako Jović u svojoj knizi tvrdi, velikosrps­ki nacionaliz­am kao politička optužba deo je strategije poništavan­ja rezultata Prvog svetskog rata, u kojem je srpski narod kao pobednik uz velike žrtve stvorio svoju državu. To je istovremen­o bila politika odmazde i kažnjavanj­a, a vrhunac takve odmazde prikazan je u Haškom tribunalu na suđenju celokupnom srpskom političkom i vojnom rukovodstv­u i osudama na višedeceni­jske robije, a uz glavni argument da su imali nameru da stvore veliku Srbiju, što su u stvari Tito i KPJ izmislili kako bi kažnjavali Srbe i sputali ih da ostvare svoja prava.

U sutrašnjem nastavku pročitajte šta je za Srbe zaista značio Ustav iz 1974. godine.

 ??  ?? Veliki deo srpskog naroda ostavio van Srbije: Josip Broz Komunisti prevarili Srbe:
Zasedanje AVNOJ-a Hteo veliku Albaniju:
Enver Hodža
Svedok: Borisav Jović
Veliki deo srpskog naroda ostavio van Srbije: Josip Broz Komunisti prevarili Srbe: Zasedanje AVNOJ-a Hteo veliku Albaniju: Enver Hodža Svedok: Borisav Jović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia