Alo!

Haradinaj u kanalu, Zapad gura Kurtija!

„Vašington i Brisel žele vladu u kojoj neće dominirati bivši komandanti OVK”

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Jesu pobedili na izborima, ali će, ukoliko ne dođe do nekog dramatično­g obrta, Ramuš Haradinaj i njegova ratna koalicija postati najveći gubitnici izbora na Kosovu i Metohiji.

Naime, nakon svih ratobornih izjava koje je dao u poslednja tri meseca, uz činjenicu da bi nakon dva „izvlačenja iz Haga” i najave međunarodn­og Specijalno­g suda za zločine na KiM (1998-2000) da će posebnu pažnju posvetiti zaštiti svedoka u budućim procesima protiv nekadašnji­h pripadnika OVK, zapadne sile su odlučile da okrenu leđa Haradinaju i da „stanu” iza lidera Samooprede­ljenja Aljbina Kurtija. On se, između ostalog, juče u hotelu „Svis“u Prištini sastao sa jednim od najbogatij­ih Albanaca - Bedžetom Pecolijem, koji je na izbore sa svojom partijom ANK izašao u koalicji sa Mustafom.

- Kurtijev pokret jeste izuzetno radikalan, setite se samo njegovih izjava o ratu zbog demarkacij­e granice sa Crnom Gorom i želje

da se Kosovo ujedini s Albanijom... Ali u ovom trenutku procenjeno je od zapadnih sila da je on daleko bolje rešenje od ratobornog Haradinaja. Pogotovu što bi vladu napravio s koalicijom koju predvodi Isa Mustafa - navodi izvor „Alo!”.

S druge strane, Ramuš Haradinaj će imati sada već nešto manje od mesec dana da napravi većinu u parlamentu, a nekadašnji komandant OVK je nastavio s pretnjama. - Ono što je bitno jeste da aktuelna pitanja na Kosovu neće biti talac bilo koga, pa ni nekog iz Beograda. Mi ćemo raditi sa zajednicam­a, ali ne i da zemlja postane talac onih koji će predstavlj­ati smetnju. Srbi nisu protiv vojske. Postoji upornost Beograda, ali nije me briga šta on misli o ovoj temi - rekao je Haradinaj za „Top čenel” i nastavio:

- Formiranje vlade biće u skladu sa ustavom i ne vidimo u tome nikakvih problema. Što se tiče dijaloga sa Srbijom, on se nalazi u pogrešnom okviru, jer se može nastaviti samo ako nas priznaju kao nezavisnu državu, što i jesmo.

 ??  ?? Ostao bez viđenog posla:
Ramuš Haradinaj Kurti favorit Amerike
Ostao bez viđenog posla: Ramuš Haradinaj Kurti favorit Amerike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia