Alo!

Pretukli druga z SRPSKE ZASTA

- Piše: IVANA žIGIć ivana.zigic@alo.rs

Trojica osmaka beogradske Osnovne škole „Karađorđe” pretukla su prekjuče učenika sedmog razreda te škole, i to samo zato što je Rom. Da sve bude još gore, maloletnik­e je iznerviral­o što je dečak, pripadnik romske manjine, mahao srpskom zastavom!

Kako je za „Alo!” ispričao direktor te škole Milan Žegarac, incident se dogodio prekjuče pre podne, na stotinak metara od škole, u obližnjem parku.

- Nakon utakmice koja se igrala prethodnog dana ostavljena je određena količina zastavica u obližnjem parku. Za vreme velikog odmora deca su ih uzela i mahala njima, a među njima je bio i sedmak D. Njima je tada prišlo nekoliko učenika osmog razreda, koji su mu rekli da on ne može da maše zastavom jer je Rom i tada su se zakačili. Trojica osmaka su nasrnula na njega, udarala su ga, a on im je uzvratio. Jedan učenik je pokušao da spreči tuču, ali nije uspeo u tome. Srećom, D. nema povrede, samo mu je malo rasečena usnica prepričao

www.alo.rs

Sreda, 14. jun 2017. je ovaj nemili događaj Žegarac.

On je istakao da osuđuje takvo ponašanje đaka, kao i da je u toku postupak tim povodom.

- Odmah smo održali sastanak Tima za zaštitu od nasilja, kao i sastanak sa roditeljim­a, a bili su i nadležni iz policijske uprave Voždovac. Moramo vaspitno da delujemo na tu decu, ali i da ukažemo roditeljim­a na ovakve situacije i ponašanje pojedinih

đaka - istakao je Žegarac.

Direktor je napomenuo i da, iako se škola nalazi u blizini stadiona, do sada nisu imali problema sa bezbednost­i učenika. Ipak, da li će i na koji način škola sankcionis­ati trojicu osmaka koji su napali školskog

druga samo zato što je Rom, za sada ne zna.

- Ti učenici već imaju kazne, odnosno smanjene ocene iz vladanja, ali pošto se incident dogodio van škole, za sada ne znam da li će zbog toga biti sankcija i kakvih - objasnio je Žegarac.

Da je strašno što su osmaci tukli školskog druga samo zato što je Rom, smatra i njegov razredni starešina Vladanka Jakšić.

- D. je dobro i mirno dete i sigurno s njegove strane nije bilo provokacij­a - rekla je Jakšićeva.

Sticajem okolnosti, ni školski policajac, koga delom plaćaju i roditelji, u trenutku incidenta nije bio u školi. Kako je navela Jakšićeva, njihov školski policajac ordinira u nekoliko škola, pa i nema obavezu da bude prisutan sve vreme. Inače, pritužba zbog ovog slučaja biće podneta i zaštitniku građana.

 ??  ?? Nasilje u srpskim školama poprima razmere epidemije
Nasilje u srpskim školama poprima razmere epidemije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia